Με ζητούμενο περισσότερη αυτονομία και όχι απόσχιση, δύο πλούσιες περιοχές του βορρά της Ιταλίας που συγκεντρώνουν το 20% του πληθυσμού, απαρτίζουν το 30% του ΑΕΠ και διαμαρτύρονται για «καπέλο» 54 δις ευρώ ετησίως σε φόρους από τη Ρώμη, καλούνται σε δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή. Ο πρόεδρος της Λομβαρδίας Ρομπέρτο Μαρόνι, έκανε ήδη συσχετισμό με το δημοψήφισμα στην Καταλονία μιλώντας για «το τέλος της Ισπανίας».

Ads

Πρόκειται για πρωτοβουλία τo ξενοφοβικού κόμματος  Λέγκα του Βορρά, η οποία έθεσε θέμα δημοψηφίσματος με ερώτημα αν οι πολίτες επιθυμούν περισσότερη αυτονομία σε τομείς όπως είναι ο πολιτισμός, η παιδεία, η αστική και η ποινική δικαιοσύνη.

Το δημοψήφισμα δεν αφορά άμεσα το θέμα της φορολογικής αυτονομίας, το οποίο, βάσει του Συντάγματος, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του ιταλικού κράτους.

Παρά το ότι η επικράτηση του «ναι» θεωρείται δεδομένη, καθώς υπέρ της «περιορισμένης αυτονομίας» τάσσονται η Λέγκα, το Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τα Πέντε Αστέρια αλλά και ο κεντροαριστερός δήμαρχος του Μιλάνου, η όλη αυτή πρωτοβουλία έχει προκαλέσει σειρά πολιτικών διαξιφισμών, και εντός των μεγάλων κομμάτων της Ιταλίας.

Ads

Η Λομβαρδία με πρωτεύουσα το Μιλάνο, από έδαφος της Αυστροουγγαρίας , έγινε ημιανεξάρτητη επαρχία της Γαλλίας επί Ναπολέοντα και στη συνέχεια βρέθηκε στο επίκεντρο του  αγώνα για ενοποίηση της Ιταλίας, στην οποία τελικά προσαρτήθηκε το 1859.

Στην περιοχή βρίσκονται οι έδρες της βιομηχανίας αυτοκινήτων, καθώς κι η πολεμική βιομηχανία.

Πρωτεύουσα της επαρχίας Βένετο είναι η Βενετία. που φημίζεται για την Γαληνοτάτη Δημοκρατία, ανεξάρτητο κράτος που ως το 1797 έπαιξε σημαντικό ρόλο στη Μεσόγειο κατακτώντας της ακτές της σημερινής Κροατίας, και τα Επτάνησα.

Η οικονομία του Βένετο βασίζεται στην βιομηχανία και στον τουρισμό (Βενετία, Βερόνα, Πάντοβα). Σημαντικές είναι και οι καλλιέργειες καλαμποκιού.

ΠΗΓΗ: Euronews