Αρνητική απάντηση απέστειλε η Μαδρίτη τη Δευτέρα στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ποσοστώσεις στην κατανομή προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ, λέγοντας ότι έχει κάνει ήδη περισσότερα από όσα της αναλογούν για να βοηθήσει όσους ζητούν άσυλο.

Ads

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία Μαργκάλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η έκκληση της Κομισιόν για αλληλεγγύη πρέπει να τηρεί τις αρχές της αναλογικότητας και να είναι δίκαιη και ρεαλιστική».

Ο ίδιος επέμεινε ότι «η πρόταση δεν λαμβάνει υπόψη της το υψηλό ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία και τις προσπάθειες της χώρας να απορροφηθούν οι αιτούντες άσυλο καθώς και την τεράστια προσπάθεια που κάνουμε να ελέγξουμε τη μετανάστευση από το Μαρόκο, τη Μαυριτανία και τη Σενεγάλη, η οποία επηρεάζει ολόκληρη την ΕΕ».

Σημειώνεται πως ήδη τόσο η Γαλλία κι η Βρετανία όσο και χώρες της ανατολικής Ευρώπης έχουν ήδη απορρίψει τη σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ads

Οι Βρυξέλλες εμφανίζονται ενοχλημένες μετά και την εξέλιξη αυτή, με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι να σημειώνει: «Ο επιμερισμός της ευθύνης του τι θα γίνει με όσους σώζονται είναι κεντρικό τμήμα αυτής της στρατηγικής. Περιμένω από τα ίδια εκείνα κράτη μέλη που ζητούν από την Κομισιόν να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά να επιτρέψουν στην Ευρώπη να είναι αποτελεσματική σε όλες τις πλευρές αυτής της στρατηγικής».