Την έγκρισή της για την εξαίρεση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας σχετικά με τον καθορισμό των τιμών του ρεύματος στις αγορές τους, με βάση δική τους, εθνική πρόταση και τη μεταξύ τους συνεργασία, για τους επόμενους 12 μήνες, έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ads

Σύμφωνα με το Euronews η συμφωνία επιτρέπει τη δημιουργία ενός προσωρινού μηχανισμού που θα περιορίζει την τιμή του φυσικού αερίου κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, γεγονός το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση στο μισό των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για περίπου το 40% των Ισπανών και Πορτογάλων καταναλωτών.

Υπενθυμίζεται ότι οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας καλούσαν τις Βρυξέλλες από το περασμένο καλοκαίρι να εφαρμόσουν μέτρα για τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν εκτοξευθεί.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα της ΡΑΕ για τη δυναμική διαμόρφωση των τιμών στις ευρωπαϊκές Αγορές Επόμενης Ημέρας, η τιμή της μεγαβατώρας στην Ελλάδα, για το επόμενο 24ωρο βρίσκεται στα 252,12 ευρώ. Τιμή η οποία είναι μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Όπως επισημαίνει το Euronews, «τα κράτη – μέλη της ΕΕ εμπορεύονται ηλεκτρική ενέργεια σε μια αγορά χονδρικής που βασίζεται σε ένα σύστημα οριακής τιμολόγησης. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι όλοι λαμβάνουν την ίδια τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν ανεξάρτητα από τον τρόπο παραγωγής της. Στη συνέχεια, η τιμή καθορίζεται από τον πιο ακριβό τρόπο παραγωγής».

Σημειώνεται ότι Μαδρίτη και Λισαβόνα υποστήριξαν ότι πρέπει να επιτραπεί στις χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου να περιορίσει τις τιμές μέχρι 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα λόγω της χαμηλής διασύνδεσής τους με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Οι δύο χώρες της ιβηρικής χερσονήσου, έχουν πολύ μικρότερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς εισάγουν κυρίως από την Αλγερία ενώ υψηλή είναι και η παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.