Εξηγήσεις από την Ισπανία ζητάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον θάνατο τουλάχιστον 13 μεταναστών που πνίγηκαν κατά την προσπάθειά τους να κολυμπήσουν από το Μαρόκο προς τον ισπανικό θύλακα της Θεούτα στη Βόρεια Αφρική.

Ads

 
Η ισπανική κυβέρνηση παραδέχτηκε πως αστυνομικοί άνοιξαν πυρ κατά των μεταναστών με πλαστικές σφαίρες, ωστόσο όπως ισχυρίστηκε κανείς δεν τραυματίστηκε. «Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη για το γεγονός ότι η αστυνομία στα ισπανικά σύνορα έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών για να διαλύσει ομάδες μεταναστών στη Θέουτα και αναμένω εξηγήσεις από τις αρχές» ανέφερε την Παρασκευή η κοινοτική επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ μέσω Twitter.
 
Η δράση του σώματος της στρατοχωροφυλακής (Guardia Civil) έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Ισπανία, όπου τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις για τη «Θεούτα την ντροπή της Ευρώπης», όπως ανέφεραν και τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές.
 
Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Χόρχε Φερνάντεζ Ντίαζ, παραδέχτηκε πως στις 6 Φεβρουαρίου άνδρες της αστυνομίας για να εμποδίσουν περίπου 200 μετανάστες, σύμφωνα με το RT, να περάσουν στην Ισπανία άνοιξε πυρ εναντίον τους με πλαστικές σφαίρες. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι πνίγηκαν, ενώ δεκάδες αγνοούνται.
 
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ από απόσταση 25 μέτρων, ενώ οι μετανάστες ήταν ήδη μέσα στο νερό. Ο Χόρχε Φερνάντεζ Ντίας, μιλώντας σε επιτροπή του ισπανικού κοινοβουλίου, υποστήριξε πως η συμπεριφορά των μεταναστών ήταν επιθετική. Η εφημερίδα EUObserver ανέφερε πως μόλις 23 μετανάστες κατάφεραν τελικά να φτάσουν στις ακτές, οι οποίοι απελάθηκαν αμέσως στο Μαρόκο.
 
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τις αρχές της Ισπανίας και του Μαρόκου για εκτεταμένη βία κατά των μεταναστών και βίαιες επαναπροωθήσεις από τους ισπανικούς συνοριοφύλακες.
 
Χιλιάδες Αφρικανοί μετανάστες επιχειρούν κάθε χρόνο να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω των θυλάκων Θεούτα και Μελίγια (ισπανικές πόλεις που νρίσκονται στη βόρεια ακτής της Αφρικής στα κοινά σύνορα με το Μαρόκο), είτε κολυμπώντας, είτε προσπαθώντας να αναρριχηθούν στους φράχτες που έχουν υψωθεί στην περιοχή.
 
Τις προηγούμενες ημέρες η οργάνωση Human Rights Watch δημοσίευσε έκθεση σχετικά με το μεταναστευτικό κύμα στο Μαρόκο και τον τρόπο αντιμετώπισης των μεταναστών από τις αρχές του Μαρόκου. Η οργάνωση, βασιζόμενη σε μαρτυρίες μεταναστών, καταγγέλλει και τις ισπανικές αρχές για εκτεταμένη βία και κατάχρηση εξουσίας.