Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) εξασφάλισε την Τετάρτη τη στήριξη του φιλελεύθερου Ciudadanos προκειμένου να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον σοσιαλιστή ηγέτη Πέδρο Σάντσεθ. Ωστόσο η συμφωνία δεν βγάζει τη χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο καθώς τόσο το δεξιό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, όσο και το Podemos. Και οι δύο έχουν δηλώσει πως θα καταψηφίσουν μια κυβέρνηση Σοσιαλιστών – Ciudadanos.

Ads

Ο Πέδρο Σάντσεθ και ο ηγέτης των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα υπέγραψαν το κείμενο της συμφωνίας, σχετικά με το κυβερνητικό πρόγραμμα, με τις δύο πλευρές να σημειώνουν πως πρόκειται για μια προγραμματική συμφωνία για την «αναγέννηση της δημοκρατίας» η οποία έχει υπονομευτεί από τη διαφθορά.

Στη συμφωνία καταγράφεται η δέσμευση πως η κυβέρνηση θα περιορίσει τις αυξήσεις στους φόρους και θα εγγυηθεί τα κοινωνικά δικαιώματα. Παράλληλα μέσω συνταγματικής αναθεώρησης θα προωθήσουν μεταρρυθμίσεις στους τομείς της Δικαιοσύνης και της αυτοδιοίκησης, ενώ θα καταργήσουν το καθεστώς ασυλίας των βουλευτών και θα περιορίσουν στις δύο τις θητείες του επικεφαλής της κυβέρνησης.

Οι βουλευτές του Ciudadanos (40) θα ψηφίσουν υπέρ του Πέδρο Σάντσεθ στη ψήφο εμπιστοσύνης, και έτσι ο ηγέτης των Σοσιαλιστών θα εξασφαλίσει συνολικά, μαζί με τους δικούς του βουλευτές (90), τη στήριξη 130 βουλευτών σε σύνολο 350. Όμως τα νούμερα δεν βγαίνουν και θα χρειαστεί είτε η στήριξη κι άλλων κομμάτων, είτε η αποχή κοινοβουλευτικών ομάδων από τη διαδικασία.

Ads

Το Podemos, που διαθέτει 65 βουλευτές, είχε ξεκαθαρίσει πως θα συνεργαζόταν με τους Σοσιαλιστές με βασική προϋπόθεση στην κυβερνητική συνεργασία να μη συμμετέχει το φιλελεύθερο Ciudadanos. «Η συμφωνία δεν αρκεί για (να σχηματισθεί) κυβέρνηση, ακόμη και αν την επικύρωνε ο Πάπας, γιατί δεν βγαίνει ο λογαριασμός: έχουν μόνο 90 και 40 βουλευτές», δήλωσε ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος την Τρίτη είχε δηλώσει ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ του PSOE και του Ciudadanos.

«Έχουμε απόλυτη συναίσθηση των αριθμών», απαντούν από τους Σοσιαλιστές και προσθέτουν: «Όμως θα ρωτήσουμε τις άλλες πολιτικές δυνάμεις: θέλετε μια αλλαγή ή όχι;». Οι Σοσιαλιστές διευκρινίζουν ότι απευθύνονται στα 14 εκατομμύρια των ψηφοφόρων που δεν ψήφισαν υπέρ του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) στις πρόσφατες εκλογές.

Από την πλευρά του ο Άλμπερτ Ριβέρα, ηγέτης του Ciudadanos, ελπίζει ότι θα πείσει την Κεντροδεξιά να απέχει από την ψηφοφορία. Ο ίδιος ο ηγέτης του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP), ωστόσο, υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, απέρριψε αμέσως κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. «Η συμφωνία αυτή δεν χρησιμεύει σε τίποτα», είπε ανακοινώνοντας ότι θα την καταψηφίσει. «Η καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα είναι μια κυβέρνηση του PP», διαβεβαίωσε.