Ο πρώην ηγέτης του ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί από βουλευτής, έπειτα από την εσωτερική ανταρσία στο κόμμα του που τον ανάγκασε να παραδώσει τα ηνία. Ο Σάντσεθ «έπεσε» όταν δεν συμφώνησε με την απόφαση να απέχουν οι βουλευτές του από την ψηφοφορία ψήφου εμπιστοσύνης, δίνοντας τη δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τον Μαριάνο Ραχόι.

Ads

«Διαφωνώ βαθιά με την ιδέα να καταστεί δυνατή μια κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι», δήλωσε λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του ανακοινώνοντας την παραίτησή του, είπε επίσης ότι από τη Δευτέρα θα πάρει το αυτοκίνητό του και θα πάει να συναντήσει μαχητικούς υποστηρικτές του κόμματος στις τέσσερις γωνίες της Ισπανίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να διεκδικήσει μια νέα θητεία ως γενικός γραμματέας κατά το προσεχές συνέδριο του σοσιαλιστικού κόμματος.

«Παραμένω στην υπηρεσία της μαχητικής δράσης», είπε ζητώντας από την προσωρινή διοίκηση να συγκαλέσει το συνέδριο αυτό τη Δευτέρα. «Δεν θα λείψω από το ραντεβού» των προκριματικών, πρόσθεσε.

Ads

Ο Μαριάνο Ραχόι έρχεται…

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 19:30 ώρα Ελλάδας, ο Μαριάνο Ραχόι, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2011, θα ζητήσει την εμπιστοσύνη του Σώματος και αναμένεται να την εξασφαλίσει χάρη στην αποχή μεγάλου μέρους των σοσιαλιστών βουλευτών. Για να τερματιστεί το πολιτικό αδιέξοδο και να συγκροτηθεί κυβέρνηση μειοψηφίας, χρειάζεται την αποχή τουλάχιστον 11 βουλευτών των Σοσιαλιστών. Περίπου δέκα Σοσιαλιστές βουλευτές σχεδιάζουν πάντως να ψηφίσουν «Όχι» στον Μαριάνο Ραχόι.

Την περασμένη Κυριακή η προσωρινή διοίκηση του κόμματος αποφάσισε ότι αυτή η ουδέτερη στάση είναι προτιμότερη προκειμένου να τεθεί τέρμα στην ακυβερνησία, αφού τα τέσσερα μεγαλύτερα κοινοβουλευτικά κόμματα – το Λαϊκό, οι Σοσιαλιστές, οι Podemos και οι Ciudadanos – δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του υποψήφιου πρωθυπουργού.

Ο Πέδρο Σάντσεθ υποστήριζε ότι το «όχι είναι όχι» στον συντηρητικό ηγέτη, κατηγορώντας τον για τις υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκεται το κόμμα του και για την πολιτική της λιτότητας που σημάδεψε την πρώτη θητεία του. Όμως οι αντίπαλοί του στο εσωτερικό του Σοσιαλιστικού Κόμματος φοβόντουσαν πως αυτό το μπλοκάρισμα θα οδηγούσε σε τρίτες εκλογές μέσα σε ένα χρόνο και σε απώλεια ψήφων για το κόμμα κι έτσι επέλεξαν τον δρόμο της έμμεσης στήριξης στο Ραχόι.