Ένα περιστατικό με αστυνομικά πυρά εναντίον άνδρα ο οποίος φέρεται να φώναξε «Αλλάχου Ακμπάρ» (ο θεός είναι μεγάλος) καθώς δεν υπάκουσε στην διαταγή να σταματήσει έλαβε χώρα στην Ισπανία, σε σταθμό διοδίων κοντά στα γαλλικά σύνορα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Γάλλος πολίτης, μαροκινής καταγωγής, χειριζόταν «ένα αντικείμενο» το οποίο οι αστυνομικοί εξέλαβαν λανθασμένα ως όπλο, ανέφερε η καταλανική αστυνομία, που διευκρίνισε πως έχει αποκλειστεί το τρομοκρατικό κίνητρο.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο άνδρας βρισκόταν σε ένα όχημα με γαλλικές πινακίδες κυκλοφορίας μαζί με μία γυναίκα στον σταθμό διοδίων της μεθοριακής πόλης Λα Χονγκέρα, όταν η «περίεργη» στάση του προκάλεσε συναγερμό σε περίπολο της Guardia Civil, η οποία ζήτησε ενισχύσεις από τους Mossos d'Esquadra, σύμφωνα με εκπρόσωπο της καταλανικής αστυνομίας.

«Φαινόταν να χειρίζεται ένα πράγμα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, η αστυνομία του ζήτησε να βγει, στο τέλος βγήκε κρατώντας κάτι στα χέρια και κατευθύνθηκε προς τους αστυνομικούς» εξήγησε, προσθέτοντας πως ο άνδρας, σύμφωνα με τους αστυνομικούς που ήταν παρόντες, «φώναξε 'Αλλάχου Ακμπάρ'» (Ο Θεός είναι μεγάλος).

«Οι αστυνομικοί του ζήτησαν πολλές φορές να σταματήσει, πυροβόλησαν στον αέρα για να τον εκφοβίσουν αλλά καθώς συνέχιζε να προχωρεί, τον πυροβόλησαν στο ισχύο», συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Ο άνδρας «έβγαλε στη συνέχεια τα ρούχα του» και «έμοιαζε να έχει ψυχολογικά προβλήματα» ανέφερε. Εισήχθη σε νοσοκομείο της Χιρόνα, όπου υποβλήθηκε σε εγχείρηση, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Guardia Civil, «δεν κινδυνεύει» η ζωή του. Η ισπανική αστυνομία περιορίστηκε να δηλώσει ότι «διεξάγεται έρευνα» προκειμένου να διασαφηνιστούν τα γεγονότα.

Στις 17 και 18 Αυγούστου επιθέσεις σημειώθηκαν στη Βαρκελόνη και στην Καμπρίλς στην Καταλονία, στη βορειοανατολική Ισπανία, προκαλώντας 16 θανάτους.