Φόρους, ύψους έως 13 δισ. ευρώ, καλείται να καταβάλει στο ιρλανδικό δημόσιο η Apple, σύμφωνα με σημερινή απόφαση της Ε.Ε., η οποία κρίνει ως «παράνομη κρατική βοήθεια» τη φορολογική συμφωνία μεταξύ του αμερικανικού κολοσσού και του Δουβλίνου.

Ads

Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε., η οποία διήρκησε περίπου τρία χρόνια, αφορούσε τη συμφωνία μεταξύ Apple και Ιρλανδίας, η οποία διασφάλιζε πολύ χαμηλό φόρο στα έσοδα της αμερικανικής εταιρείας από τις ευρωπαϊκές της δραστηριότητες.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, οι Βρυξέλλες διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη φορολογική συμφωνία παραβίαζε τους κανόνες της ενιαίας αγοράς, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

«Η Ιρλανδία παρείχε παράνομες φορολογικές ελαφρύνσεις στην Apple, οι οποίες της επέτρεπαν να καταβάλλει σημαντικά λιγότερο φόρο, έναντι των υπόλοιπων επιχειρήσεων» δήλωσε σχετικά, η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρίτ Βεστάγκερ.

Ads

image

Το ποσό των 13 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την απόφαση, θα μπορούσε να μειωθεί, εφόσον άλλες χώρες επιδιώξουν να διεκδικήσουν περισσότερα φορολογικά έσοδα από τον τεχνολογικό κολοσσό. 

Ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ διαφωνεί

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μίκαελ Νούναν, εξέφρασε τη «βαθιά διαφωνία του» με την απόφαση της Ε.Ε., διαβεβαιώνοντας ότι η Apple έχει καταβάλει όλους τους φόρους που της αναλογούν.

«Δεν πρόκειται για κρατική βοήθεια» συμπλήρωσε και ξεκαθάρισε ότι «η Ιρλανδία δεν παρέχει ευνοϊκές φορολογικές συνθήκες σε κανέναν φορολογούμενο».

Προανήγγειλε μάλιστα, την προσφυγή εναντίον της απόφασης, προκειμένου να «υποστηρίξει την ακεραιότητα του ιρλανδικού φορολογικού συστήματος».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ έχει δηλώσει από την πλευρά του ότι θα προσφύγει δικαστικά.

Η ανησυχία των ΗΠΑ 

Το υπέρογκο ποσό που καλείται να πληρώσει η Apple είναι 40 φορές υψηλότερο από αυτό που κλήθηκε στο παρελθόν να πληρώσει εταιρεία σε αντίστοιχη περίπτωση.

Ερευνώντας παρόμοιες υποθέσεις, η Ε.Ε. έχει αξιώσει από τις Amazon, McDonald’s και Starbucks να καταβάλουν αναδρομικούς φόρους, έως 30 εκατ. ευρώ, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ, όπου γίνεται λόγος για συνειδητή στόχευση των αμερικανικών εταιρειών.

Σύμφωνα με το BBC, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανησυχεί ότι εάν ο λογαριασμός είναι μεγάλος για την Apple τότε αυτό θα έχει αντίκτυπο και στους φόρους που θα πληρώσει στις ΗΠΑ.