Γαλαντόμος είναι ένας «ιός» που χτυπά τα τραπεζικά ΑΤΜ, αφού τα κάνει να μοιράζουν λεφτά.

Ads

Οι χάκερς που βρίσκονται πίσω από την ανάπτυξη του κακόβουλου λογισμικού έχουν μέχρι στιγμής «προσβάλει» τραπεζικά μηχανήματα αυτόματης ανάληψης σε Αρμενία, Βουλγαρία, Εσθονία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρωσία, Ισπανία και Βρετανία.

Η επίθεση των χάκερς με τον ιό γίνεται από απόσταση. Ξαφνικά εκεί που κόσμος περιμένει στην ουρά για να εξυπηρετηθεί, τα ΑΤΜ αρχίζουν να βγάζουν χρήματα, τα οποία και στις περισσότερες περιπτώσεις παίρνουν και όπου φύγει – φύγει. Η συγκεκριμένη πρακτική ονομάζεται «touchless jackpotting».

Δύο κατασκευαστές μηχανημάτων ΑΤΜ, η Diebold Nixdorf και η NCR Corp, είπαν στο Reuters ότι είναι ενήμερες για την απειλή. «Το πηγαίνουν στο επόμενο επίπεδο, αποκτώντας τη δυνατότητα να επιτίθενται σε έναν μεγάλο αριθμό μηχανημάτων ταυτόχρονα. Ξέρουν πως θα τους πιάσουν γρήγορα, οπότε το κάνουν με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούν να πάρουν ρευστό από όσα ΑΤΜ προλαβαίνουν πριν τους κλείσουν» είπε ο Νίκολας Μπίλετ, στέλεχος της Ντίμπολντ Νίξντορφ.

Ads

Πρόσφατη αναφορά της Europol προειδοποιούσε για την αύξηση του σχετιζόμενου με ΑΤΜ κακόβουλου λογισμικού, αν και επεσήμαινε ότι το «skimming», δηλαδή η χρήση εξοπλισμού για την υποκλοπή στοιχείων καρτών από το ίδιο το μηχάνημα, είναι ακόμα πιο κοινό.