Ημέρα αποφάσεων για την καταλανική περιφερειακή κυβέρνηση καθώς ο επικεφαλής της Κάρλες Πουτζντεμόν καλείται σήμερα να απαντήσει στο αίτημα της Μαδρίτης να υπαναχωρήσει στο ζήτημα της μονομερούς κήρυξης της ανεξαρτησίας της. Το σχετικό τελεσίγραφο της Μαδρίτης εκπνέει σήμερα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters ο πρόεδρος της Καταλονίας είναι διατεθειμένος να κηρύξει επισήμως την ανεξαρτησία της επαρχίας, εάν η Μαδρίτη ξεκινήσει τη διαδικασία της πλήρους αναστολής της αυτονομίας της επαρχίας.

Ads

Τα σενάρια για το τι ενδέχεται να γίνει είναι πολλά: Θα οδηγηθεί η Καταλονία σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση των ταραχών και της καταστολής; Ή θα επιλέξει τη διεξαγωγή περιφερειακών εκλογών με την ελπίδα να ξεκινήσει από το μηδέν;

Χθες, η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης δήλωνε ότι η Μαδρίτη θα προσπαθήσει να αναστείλει ένα μέρος ή εντελώς την αυτονομία της Καταλονίας σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτό το αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης από τον Καταλανό πρόεδρο, καθώς η ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος είναι περίπλοκη. Κάτι τέτοιο έχει να συμβεί από τη δικτατορία του Φράνκο και η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει διευκρινίσει ποια μέτρα προτίθεται να λάβει. Ήδη έχει αναλάβει τον έλεγχο των οικονομικών της επαρχίας. Επίσης μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο της αστυνομίας της και να αντικαταστήσει τους αυτονομιστές ηγέτες.

Την ίδια ώρα, η διαμηνύει πως οι εκλογές στην Καταλονία θα μπορούσαν να επιλύσουν την κρίση.

Ads

«Εάν εκείνος ο Κάρλες Πουτζντεμόν προκηρύξει εκλογές… αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια επιστροφή στη νομιμότητα» επισήμανε μια κυβερνητική πηγή στο AFP, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέδωσαν πολλά ισπανικά ΜΜΕ.

Η δήλωση αυτή έγινε την ώρα που από τις Βρυξέλλες, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Ισπανία, ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της χώρας επί αυτού του ζητήματος, επιβεβαίωνε επίσης αυτήν την επιλογή.

Ο Πουτζντεμόν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο: μέσα στον ετερόκλιτο συνασπισμό που τον ανέδειξε στην εξουσία, κάποιοι επιθυμούν να κάνει πίσω, ενώ άλλοι τον πιέζουν να προχωρήσει.

Οι εκλογές θα του επέτρεπαν να υποχωρήσει χωρίς «να ταπεινωθεί». Τότε οι Καταλανοί θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν για να εκφράσουν τη γνώμη τους και η Μαδρίτη θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει εκστρατεία για να τους κερδίσει.

Όμως «αν κερδίσουμε έστω και μία ψήφο περισσότερη από το 50%, θα φύγουμε», δήλωσε ένα στέλεχος των αυτονομιστών στο AFP, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο δρόμος, καθοριστικός παράγοντας

Σε κάθε περίπτωση το 40% με 50% των Καταλανών τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Και πολλοί αισθάνονται εδώ και χρόνια «ταπεινωμένοι» από την πολιτική των συντηρητικών, οι οποίοι το 2010 κέρδισαν τη μερική ακύρωση του καθεστώτος βάσει του οποίου η Καταλονία είχε μεγαλύτερη αυτονομία.

Στην κυβέρνηση κάποιοι βασίζονται στην απροθυμία των Καταλανών να ζήσουν μια μεγάλη οικονομική κρίση που θα προκληθεί από την πολιτική αστάθεια και η οποία θα οδηγήσει στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στον τουρισμό, αλλά και τη φυγή εταιρειών και επενδύσεων από την επαρχία. Όσοι πληγούν περισσότερο, θα γυρίσουν την πλάτη στους πιο «ριζοσπάστες».

Όμως η καταλανική κυβέρνηση διαθέτει μεγάλη βάση υποστηρικτών. Στη διάρκεια του δημοψηφίσματος χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν τη Μαδρίτη και έκρυψαν κάλπες ή αντιστάθηκαν ειρηνικά μπροστά από τα εκλογικά κέντρα. Αυτοί παραμένουν κινητοποιημένοι. Και οι πιο αποφασισμένοι από αυτούς θα μπορούσαν να προσπαθήσουν «να παραλύσουν την Καταλονία» μπλοκάροντας τις υποδομές της.

Εξωτερική πίεση

Ο Ραχόι όπως και ο Πουτζντεμόν δεν μπορούν να αγνοήσουν την πίεση από το εξωτερικό: ανήσυχοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ξένοι επενδυτές, τράπεζες και οίκοι αξιολόγησης.

Ένας πόλεμος εικόνας διεξάγεται επίσης και σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τους αυτονομιστές να παίζουν το παιχνίδι της «δημοκρατίας εναντίον της καταστολή της Μαδρίτης», η οποία δυσκολεύεται να εξηγήσει ότι τα δικαιώματα των Καταλανών που είναι κατά της ανεξαρτησίας παραβιάζονται επίσης.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters