Ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε σε συνάντηση του κόμματός του ότι θα κηρύξει επισήμως την ανεξαρτησία της επαρχίας, αν η Μαδρίτη ξεκινήσει τη διαδικασία πλήρους αναστολής της αυτονομίας της, σύμφωνα με πηγές της καταλανικής κυβέρνησης, τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Ads

Η Μαδρίτη έχει δώσει προθεσμία έως το πρωί της Πέμπτης -10:00 τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας)- στην περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας να κάνει πίσω στην απόφασή της να κηρύξει την ανεξαρτησία της επαρχίας.

«Οι εκλογές στην Καταλονία θα μπορούσαν να επιλύσουν την κρίση»

Νωρίτερα, ισπανικές κυβερνητικές πηγές δήλωναν πως, αν ο ηγέτης της Καταλονίας αποδεχόταν να προκηρύξει περιφερειακές εκλογές προκειμένου να ξεκινήσουν τα πάντα από το μηδέν και να μπει ένα τέλος στη διένεξη με τη Μαδρίτη, η ισπανική κυβέρνηση θα μπορούσε να μην προχωρήσει στην αναστολή της αυτονομίας.

Ads

«Εάν εκείνος (ο Κάρλες Πουτζντεμόν) προκηρύξει εκλογές… αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια επιστροφή στη νομιμότητα» επεσήμαναν κυβερνητικοί κύκλοι τους οποίους επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην ίδια γραμμή κινείται και ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο οποίος δήλωσε ότι «ο μόνος πιθανός δρόμος για τον Πουτζντεμόν είναι να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές».