Συνολικό ποσό 6 δις ευρώ στην Τουρκία ( διπλάσιο από το αρχικό) και σχέδιο μετεγκατάστασης και επαναπροώθησης προσφύγων με αναλογία «ενας προς έναν», περιλαμβάβει το deal Ευρώπης – Αγκυρας, σύμφωνα με το προσχέδιο ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής που διέρρευσε μέσω Reuters.

Ads

Στο ανακοινωθέν καταγράφονται οι δράσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν και οι δύο πλευρές για να δοθεί τέρμα στην προσφυγική κρίση.

Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνεται σχέδιο με βάση το οποίο η Τουρκία θα δέχεται πίσω στο έδαφός της όλους τους παράτυπους μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων και Σύρων χωρίς επίσημα έγγραφα.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα δέχεται πρόσφυγες απ’ ευθείας από την Τουρκία σε αναλογία «έναν προς έναν»: Θα δέχεται έναν Σύρο πρόσφυγα για κάθε έναν Σύρο που επαναπροωθείται στην Τουρκία από την Ελλάδα.

Ads

Με βάση το ίδιο προσχέδιο,η Ε.Ε. θα διαθέσει επιπλέον 3 δις στην Τουρκία έως το 2018 για να ενισχύσει τις υποδομές φιλοξενίας σύρων προσφύγων, διπλασιάζοντας την αρχική της προσφορά και ανεβάζοντας την συνολική οικονομική βοήθεια προς την Αγκυρα στα 6 δις ευρώ.

Επίσης, θα χαλαρώσει τις προδιαγραφές για τη χορήγηση βίζας σε τούρκους υπηκόοους από τον Ιούνιο, όπως ζήτησε ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Σουλτς: Η Τουρκία ζητά επιπλέον 3 δισ. ευρώ για το προσφυγικό

Κοινό μέτωπο Μέρκελ – Τσίπρα κατά των κλειστών συνόρων

Το Βερολίνο βάζει βέτο στο κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου

Νταβούτογλου: Θα συνεργαστούμε, θέλουμε να γίνουμε μέλος της ΕΕ

Τσίπρας πριν τη Σύνοδο: Συμφωνίες που δεν τηρούνται, δεν είναι συμφωνίες [ΒΙΝΤΕΟ]

Τα βασικά σημεία του draft, όπως τα μεταδίδει το Reuters, είναι:

• Η Τουρκία θα δέχεται πίσω στο έδαφός της όλους τους «παράτυπους» μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια.

• Για κάθε Σύρο που θα επαναπροωθείται στην Τουρκία, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα δέχονται την επ’ ευθείας μετεγκατάσταση ενός Σύρου πρόσφυγα.

• Η Ε.Ε. θα εκκενώσει πλήρως τα ελληνικά νησιά από τους πρόσφυγες και θα δέχεται πίσω μόνον εκείνους που πέρασαν στα νησιά μετά από συγκεκριμένη ημερομηνία η οποία μένει να καθοριστεί.

• Η Ε.Ε. θα επιταχύνει την άρση των περιορισμών για την χορήγηση βίζας σε τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στη ζώνη Σένγκεν, με χρονικό ορίζοντα το αργότερο το τέλος Ιουνίου του 2016.

• Η Ε.Ε. και η Τουρκία θα συνεργαστούν σε κάθε κοινή πρωτοβουλία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών ζωνών ασφαλείας εντός της Συρίας.

• Η Ε.Ε. θα διαθέσει στην Τουρκία επιπλέον 3 δις ευρώ (πέραν των 3 δις που έχουν ήδη συμφωνηθεί) ως βοήθεια για τη φιλοξενία προσφύγων έως το 2018.

Σύμφωνα με το Reuters, στο κοινό ανακοινωθέν γίνεται επίσης αναφορά σε βήματα και για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην Ε.Ε.