Με φόντο τη σφαγή στη Γάζα και τη δημόσια αντιπαράθεση, με εκατέρωθεν επικρίσεις, του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, η Άγκυρα κάλεσε τον πρεσβευτή του Ισραήλ να αποχωρήσει από τη χώρα.

Ads

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, μετά τη σφαγή στη Γάζα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον πρεσβευτή του Ισραήλ Εϊτάν Ναέχ και του ζήτησε «να επιστρέψει στη χώρα του για κάποιον καιρό». Υπενθυμίζεται πως είχε προηγηθεί η ανάκληση από την Άγκυρα των Τούρκων πρεσβευτών στο Τελ Αβίβ και την Ουάσινγκτον.

Άμεση ήταν η απάντηση από το Ισραήλ που ανακοίνωσε την απέλαση του Τούρκου πρόξενου στην Ιερουσαλήμ. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, ο πρόξενος κλήθηκε και του ζητήθηκε να επιστρέψει στην Τουρκία «για διαβουλεύσεις, για κάποια χρονική περίοδο». 

Σύγκρουση Ερντογάν – Νετανιάχου… ξανά

Ads

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκρούστηκαν δημόσια μετά τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας. Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που την τελευταία δεκαετία οι δύο χώρες έχουν έρθει σε ρήξη. Οι διπλωματικές σχέσεις είχαν φτάσει στον ναδίρ το 2010 με την επίθεση του Ισραηλινού στρατού στο Mavi Marmara, στο τουρκικό πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, κατά την οποία σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι ακτιβιστές. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύεται συχνά τα εγκλήματα του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, επιχειρώντας να προβάλλει τον εαυτό του ως ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου, αν και συχνά οι Αραβικές χώρες της Μέσης Ανατολής του υπεθυμίζουν πως «δεν μπορεί να ηγηθεί καθώς δεν είναι Άραβας». Εξάλλου ανάλογα με τη συγκυρία και την «επιβίβασή» ή «αποβίβασή» του από το «άρμα» των ΗΠΑ, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, οι εντάσεις αμβλύνονται. 

Μετά τη χτεσινή σφαγή δεκάδων Παλαιστινίων στη Γάζα, ο Ερντογάν χαρακτήρισε το Ισραήλ «κράτος τρομοκράτη» και έκανε λόγο για γενοκτονία των Παλαιστινίων για να του απαντήσει ο Νετανιάχου πως «δεν δέχεται μαθήματα ηθικής, όταν υποστηρίζει τους τρομοκράτες της Χαμάς». «Ο Ερντογάν είναι μεταξύ των μεγάλων υποστηρικτών της Χαμάς και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι καταλαβαίνει πλήρως την τρομοκρατία και τις σφαγές. Προτείνω να μην μας κάνει μαθήματα ηθικής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του. Λίγο καιρό πριν ο Νετανιάχου είχε δηλώσει πως ο ισραηλινός στρατός «δεν έχει να δεχθεί μαθήματα ηθικής από εκείνον που βομβαρδίζει αδιακρίτως αμάχους εδώ και χρόνια», αναφερόμενος στη σφαγή των Κούρδων από τις τουρκικές δυνάμεις.

Απαντώντας ο Τούρκος Πρόεδρος έστειλε το μήνυμά του μέσω Twitter και μάλιστα στα Αγγλικά, κάτι που σπάνια κάνει. «Ο Νετανιάχου είναι ο πρωθυπουργός ενός κράτους απαρτχάιντ το οποίο έχει καταλάβει την γη ενός ανυπεράσπιστου λαού για περισσότερα από 60 χρόνια, παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Έχει το αίμα των Παλαιστινίων στα χέρια του και δεν μπορεί να καλύψει εγκλήματα με το να επιτίθεται στην Τουρκία. Θέλεις ένα μάθημα για την ανθρωπότητα; Διάβασε τις δέκα εντολές», έγραψε. 

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή μεγάλης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Παρασκευή. Πρόσθεσε πως η χώρα του ζήτησε έκτακτη σύγκληση την Παρασκευή του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που αποτελείται από 57 μέλη και έχει την έδρα της στη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να καταδικάσει την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.