Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται το απόγευμα στο Βερολίνο για συνάντηση με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Είναι το πρώτο ταξίδι της Τερέζας Μέι στο εξωτερικό.

Ads

Η Τερέζα Μέι θα έχει δείπνο εργασίας με την Άνγκελα Μέρκελ σήμερα Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη θα έχει συνομιλίες με τον Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία.

«Ειλικρινείς και ανοιχτές» πρέπει να είναι οι συζητήσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ δήλωσε η Τερέζα Μέι εν όψει της πρώτης της περιοδείας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η κ Μέι δήλωσε ότι η διατήρηση ισχυρών εμπορικών δεσμών με την Ευρώπη είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση ενός επιτυχημένου Brexit.

Ads

Αυτές θα είναι οι πρώτες επίσημες κατ’ ιδίαν συναντήσεις της Μέι με την καγκελάριο Μέρκελ και τον Ολάντ και θεωρούνται πολύ σημαντικές καθώς θα δώσουν το στίγμα για τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν σχετικά με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η πρωθυπουργός είπε ότι δεν αναμένει να αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις πριν από το τέλος του έτους, δεδομένου ότι υπάρχουν διαβουλεύσεις με τη Σκωτία, την Ουαλία και την Βόρεια Ιρλανδία καθώς και τις επιχειρήσεις, τη βιομηχανία και άλλους ενδιαφερόμενους για την πορεία της χώρας.

Παραιτείται από το δικαίωμα να προεδρεύσει της Ε.Ε. το 2017 η Βρετανία

Η Μεγάλη Βρετανία παραιτήθηκε του δικαιώματός της να ασκήσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα εξάμηνο μέσα στο 2017, όπως ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι.

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης τόνισε στον κ. Τουσκ ότι η χώρα της θα είναι «ιδιαίτερα απασχολημένη με τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση από την Ε.Ε.», οπότε θα της ήταν δύσκολο να ασκήσει ταυτόχρονα την κυλιόμενη μεταξύ των 28 χωρών – μελών προεδρία.