Σε βίντεο καταγράφηκε μια ακόμη συγκλονιστική εικόνα του προσφυγικού δράματος. Τούρκοι ψαράδες εντόπισαν τυχαία ένα βρέφος 18 μηνών να επιπλέει στη θάλασσα, ανοιχτά του Κουσάντασι, στην επαρχία του Αϊδινίου, ύστερα από ένα ακόμη ναυάγιο προσφύγων στις 21 Οκτωβρίου.

Ads

Στην αρχή οι ψαράδες νόμιζαν πως το μωρό ήταν νεκρό καθώς ήταν χλωμό και παγωμένο. Λίγο αργότερα άκουσαν το βρέφος να βγάζει ήχους, τότε συνειδητοποίησαν πως ήταν ακόμη ζωντανό. «Ήταν όλο χλωμό. Αμέσως καταλάβαμε ότι έχει υποθερμία, καθώς τα ποδαράκια του και τα χεράκια του ήταν ολόλευκα και έβγαζε αφρούς από το στόμα. Του βγάλαμε τα βρεγμένα ρούχα του και το τυλίξαμε με μια κουβέρτα», δήλωσε ο καπετάνιος Ρετζέπ Εβράν στη Hurriyet. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο μικρός Μοχάμεντ Χασάν νοσηλεύεται εκτός κινδύνου σε νοσοκομείο της Σμύρνης.

Στις 21 Οκτωβρίου σημειώθηκαν δύο ναυάγια ανοιχτά των τουρκικών ακτών. Δύο πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους και ακόμη δεκαέξι αγνοούνται.  Οι Τούρκοι ψαράδες, που διέσωσαν τον μικρό Μοχάμεντ Χασάν, εντόπισαν λίγο αργότερα, σε μικρή απόσταση μια ομάδα προσφύγων, οι οποίοι επέπλεαν με τα σωσίβιά τους.