Η νέα σουηδική κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναγνωρίσει το ανεξάρτητο Κράτος της Παλαιστίνης. Αν αυτό συμβεί θα πρόκειται για την πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα αναγνωρίσει την ανεξάρτητη Παλαιστίνη.

Ads

«Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης μπορεί να επιλυθεί μόνο με μια λύση δύο κρατών με διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Στέφαν Λέφβεν, στην πρώτη του ομιλία στο σουηδικό κοινοβούλιο. «Μια λύση δύο κρατών απαιτεί αμοιβαία αναγνώριση και βούληση για ειρηνική συνύπαρξη. Η Σουηδία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως το 2012 η γενική συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την ντε φάκτο αναγνώριση του κυρίαρχου Κράτους της Παλαιστίνης, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν το έχουν ακόμα αναγνωρίσει επίσημα.

Η απόφαση της σουηδικής κυβέρνησης θα δώσει στους Παλαιστίνιους, που ζητούν την αναγνώριση ενός ανεξάρτητου κράτους, σημαντική ώθηση καθώς η Σουηδία έχει τη φήμη ενός έντιμου μεσολαβητή στις διεθνείς υποθέσεις και συνεχίζει να ασκεί επιρροή στην εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. Μετά τη σουηδική αναγνώριση αναμένεται και άλλες χώρες να στραφούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ads

Οι ΗΠΑ, ο βασικότερος σύμμαχος του Ισραήλ, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Σουηδίας, ανέφεραν πως «οποιαδήποτε διεθνής αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους» θα ήταν «πρόωρη». Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, επανέλαβε «την κατ’ αρχήν υποστήριξη» της Ουάσινγκτον στη δημιουργία ενός «παλαιστινιακού κράτους», όμως μέσω μιας ειρηνευτικής διαδικασίας και μιας λύσης που θα επιτευχθεί έπειτα από διαπραγμάτευση με το Ισραήλ.