Γεννημένη το 1910 η Μπιμπικάλ Ουζμπέκ από το Αφγανιστάν είναι η γηραιότερη πρόσφυγας στον κόσμο. Έφτασε το 2015 στη Σουηδία. Τώρα όμως οι αρχές της χώρας, αποφάσισαν να την απελάσουν.

Ads

Το φθινόπωρο του 2015 η Ουζμπέκ προκάλεσε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης όταν, στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης, έφτασε στη Σουηδία. Πέρασε από την Τουρκία στην Ευρώπη και από εκεί διασχίζοντας την Κροατία και τη Γερμανία βρέθηκε στη χώρα της βόρειας Ευρώπης. Σε όλο το ταξίδι της κουβαλούσαν στην πλάτη ο γιος και ο εγγονός της. 

Ωστόσο η αίτηση για την παροχή ασύλου που είχε υποβάλει η οικογένειά της απορρίφθηκε, γεγονός που σημαίνει ότι λίγες εβδομάδες προτού γίνει 107 ετών η Ουζμπέκ θα πρέπει να επιστρέψει στο Αφγανιστάν.

«107 ετών. Δεν βλέπει, δεν μιλά, δεν περπατά. Είναι άρρωστη», κατήγγειλε ο Μοχάμαντ Ουζμπέκ, εγγονός της. «Δεν καταλαβαίνω γιατί. Γιατί να την απορρίψουν»; διερωτήθηκε.

Ads

Η οικογένειά της λέει ότι όταν έμαθε τον Ιούνιο ότι απορρίφθηκε το αίτημά της για παροχή ασύλου, η Μπιμπικάλ έπαθε εγκεφαλικό και έκτοτε δεν έχει ξαναμιλήσει. Όπως λένε, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιβιώσει από το ταξίδι της επιστροφής. «Είναι απλώς αδύνατο. Δεν μπορεί να περπατήσει, να δει ή να ακούσει. Απλώς κείτεται στο κρεβάτι. Θα είναι ανυπόφορο το ταξίδι για εκείνη», λέει ο γιος της Μοχαμαντουλάχ Ουζμπέκ.

Η υπηρεσία παροχής ασύλου της Σουηδίας δεν θεωρεί την προχωρημένη ηλικία αρκετό λόγο από μόνη της για να δώσει άσυλο. Επιπλέον η επαρχία του βόρειου Αφγανιστάν απ’ όπου κατάγεται η Μπιμπικάλ θεωρείται ασφαλής. 

Ο δικηγόρος της οικογένειας υπέβαλε έφεση στο διοικητικό δικαστήριο αλλά αυτή δεν έχει εξεταστεί ακόμη. Η απόφαση της απέλασης πάντως έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις στη Σουηδία. Από την πλευρά της, η υπηρεσία ασύλου απαντά, ότι η σύγκρουση στο Αφγανιστάν δεν έχει φτάσει σε σημείο που να επηρεάζει όλη την επικράτεια, κάτι που απαιτείται ώστε να πάρουν άδεια παραμονής όλοι οι Αφγανοί.