Τεστ για κοροναϊό στο σύνολο του πληθυσμού της ετοιμάζεται να κάνει η Σλοβακία που θεωρείται η ευρωπαϊκή χώρα που προστάτευσε τον πληθυσμό της καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη στην αρχή της πανδημίας. 

Ads

Όπως μεταδίδει o Guardian, η χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων ετοιμάζεται να κινητοποιήσει τον στρατό σε ένα πρόγραμμα τριών εβδομάδων για να κάνει τεστ σε όλους τους πολίτες άνω των 10 ετών.

Μέχρι σήμερα καμία χώρα δεν έχει επιχειρήσει να κάνει τεστ στο σύνολο του πληθυσμού.

Την περασμένη εβδομάδα η Σλοβακία έκανε τα πρώτα δοκιμαστικά τεστ σε τέσσερις περιοχές στα βόρεια της χώρας, ενώ αυτό το Σαββατοκύριακο και το επόμενο θα ακολουθήσουν περαιτέρω μαζικά τεστ.

Ads

Στόχος είναι να ελεγχθούν και τα 4 εκατ. των πολιτών άνω των 10 ετών. Όσοι βρεθούν θετικοί θα τεθούν σε απομόνωση.

Περίπου 20.000 ιατροί και νοσηλευτές θα συμμετάσχουν στον μαζικό έλεγχο που θα διενεργηθεί σε χιλιάδες σημεία στη χώρα. Τα αποτελέσματα θα είναι έτοιμα περίπου μισή ώρα από τη λήψη του δείγματος.

Όσοι βγουν θετικοί στο τεστ θα έχουν την επιλογή να παραμείνουν σε καραντίνα 10 ημερών στο σπίτι ή να μεταφερθούν σε εγκατάσταση που θα παρέχεται από την κυβέρνηση.

Οι πολίτες που θα αρνηθούν να κάνουν το τεστ θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα 10 ημερών ή να πληρώσουν πρόστιμο 1.650 ευρώ.