Προβάδισμα του «όχι» στην ανεξαρτησία της Σκωτίας δείχνουν τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα. Στις 16 περιφέρειες, τα αποτελέσματα των οποίων έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθεί, το «όχι» συγκεντρώνει 622.040 ψήφους (56%), έναντι 490.817 το «ναι» (44%). Νίκη του «Όχι» με οκτώ μονάδες διαφορά ήταν η πρόγνωση της YouGov που πραγματοποίησε μια ανεξάρτητη έρευνα (τύπου exit poll) ως εκτίμηση του αποτελέσματος. Το «Όχι» προηγείται με 54% έναντι 46% του «Ναι». Το τελικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί περίπου στις 09.00 ώρα Ελλάδας.

Ads

 
 
Οι Σκωτσέζοι κλήθηκαν την Πέμπτη να απαντήσουν ναι ή όχι στην ερώτηση «Πρέπει η Σκωτία να είναι μια ανεξάρτητη χώρα;». Το δημοψήφισμα γίνεται τρεις αιώνες μετά την Πράξη της Ένωσης.
 
Η συμμετοχή των ψηφοφόρων κινήθηκε σε επίπεδα – ρεκόρ, δεδομένου ότι το 97% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να ψηφίσουν, ενώ η προσέλευση στις κάλπες έφτασε τελικά το σύνολο της Σκωτίας στο 88,6%. Η πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι στις εκλογικές περιφέρειες με τη μικρότερη προσέλευση πήγαν να ψηφίσουν τελικά άνω του 84% των πολιτών, ενώ σε ορισμένες το ποσοστό αυτό ξεπέρασε ακόμη και το 90%. Για πρώτη φορά προσήλθαν στις κάλπες και οι νέοι άνω των 16 ετών.
 
Οι τρεις τελευταίες περιοχές που θα δώσουν αποτέλεσμα θα είναι τα μεγάλα αστικά κέντρα του Εδιμβούργου, της Γλασκώβης και του Αμπερντίν. Στις τρεις αυτές πόλεις ζει και ψηφίζει το 25% των πολιτών.
 
Η YouGov, που δημοσίευσε εκτίμηση αποτελέσματος λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο της κάλπης, αναφέρει πως τελευταία στιγμή φαίνεται ότι υπήρξε μια στροφή προς το «Όχι». Η εκτίμησή της βασίζεται στις απαντήσεις 1.828 ατόμων αφού ψήφισαν και 800 που είχαν ψηφίσει ταχυδρομικά. Εδώ μπορείτε να δείτε τα επίσημα αποτελέσματα όπως μεταδίδονται λεπτό προς λεπτό από το BBC.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα μόλις γίνει γνωστό το αποτέλεσμα αναμένεται να προχωρήσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Σύμφωνα με τον Guardian, αν οι Σκωτσέζοι έχουν τελικά ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας, ο πρωθυπουργός έχει δύο επιλογές: άμεση σύγκληση της Βουλής των Κοινοτήτων ή αναμονή για το κλείσιμο των αγορών της Παρασκευής και σύγκληση της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα.
 
Εάν οι Σκωτσέζοι έχουν ψηφίσει να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα ξεκινήσει το τιτάνιο έργο της συμφιλίωσης των δύο πλευρών, ενώ αναμένεται να προωθηθεί άμεσα στη Βουλή των Κοινοτήτων το σχέδιο για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στην Σκωτία.
 
Στα καρφιά η Ντάουνινγκ Στριτ
 
Σύμφωνα με τον Guardian, στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να προχωρήσει σε τηλεοπτικό διάγγελμα μόλις γίνει γνωστό το αποτέλεσμα.
 
Κατά την εφημερίδα, αν οι Σκωτσέζοι έχουν τελικά ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας, ο πρωθυπουργός έχει δύο επιλογές: άμεση σύγκληση της Βουλής των Κοινοτήτων ή αναμονή για το κλείσιμο των αγορών της Παρασκευής και σύγκληση της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα.
 
Εάν οι Σκωτσέζοι έχουν ψηφίσει να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα ξεκινήσει το τιτάνιο έργο της συμφιλίωσης των δύο πλευρών, ενώ αναμένεται να προωθηθεί άμεσα στη Βουλή των Κοινοτήτων το σχέδιο για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στην Σκωτία.
 
Πριν τις κάλπες…
 
Από τις δημοσκοπήσεις η εκτίμηση του αποτελέσματος ήταν δύσκολη καθώς οι περισσότερες έδειχναν διχασμένους τους ψηφοφόρους ανάμεσα στο «ναι» και στο «όχι» και το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων έδειχνε ότι η μάχη θα κριθεί στο νήμα. Σύμφωνα πάντως με τις περισσότερες το «όχι» είχε προβάδισμα.
 
Ειδικότερα στις επτά πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το «όχι» στην ανεξάρτητη Σκωτία είχε προβάδισμα μεταξύ δυο και έξι μονάδων αλλά σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων δήλωνε αναποφάσιστο. Η τελευταία δημοσκόπηση δημοσιεύτηκε μόλις λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Η σφυγμομέτρηση της YouGov που διεξήχθη για λογαριασμό των εφημερίδων Times και Sun, έδειχνε ότι η υποστήριξη για την παραμονή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται στο 52%, ενώ το ποσοστό αυτών που επιθυμούν την ανεξαρτητοποίησή της φτάνει το 48%, με εξαίρεση τους αναποφάσιστους που αριθμούν το 6% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου.
 
Τις προηγούμενες ημέρες η μάχη μεταξύ Λονδίνου και Εδιμβούργου πήρε φωτιά. Ο Άλεξ Σάλμοντ, Πρώτος Υπουργός της Σκωτίας και επικεφαλής της πρωτοβουλίας για το δημοψήφισμα, έκλεισε την εκστρατεία του για το δημοψήφισμα με μία συγκέντρωση στο Περθ. «Το δημοψήφισμα είναι η ευκαιρία μίας ζωής, και πρέπει να την αρπάξουμε και με τα δύο χέρια» ήταν το μήνυμά του.
 
Από το Λονδίνου οι εκκλήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον υπήρξαν δραματικές. Η σημαία της Σκωτίας κυμάτιζε στην Ντάουνινγκ Στριτ και ο ίδιος δε δίστασε να υποσχεθεί περισσότερες αρμοδιότητες στην χώρα. Χθες ο τέως πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν (Σκωτσέζος ο ίδιος) κάλεσε σε συγκέντρωση υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο «να δώσουν το “παρών” στην κάλπη, να κινητοποιήσουν φίλους και συγγενείς και να ψηφίσουν “όχι”». Η εκστρατεία του Σάλμοντ, υποστήριξε, «μας οδηγεί σε παγίδα».
 
Παρέμβαση υπήρξε και από τον Μπαράκ Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω twitter διεμήνυσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εξαιρετικός εταίρος της Αμερικής και δύναμη για το καλό σε έναν ασταθή κόσμο. Ελπίζω να μείνει ισχυρό, ακμαίο και ενωμένο». Θέση για το δημοψήφισμα δεν έχει πάρει μόνο η Βασίλισσα της Βρετανίας που επέλεξε να παραμείνει ουδέτερη.