Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ ρίχνει βαριά σκιά στην προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία, τροφοδοτώντας την ένταση και ενισχύοντας τις ανησυχίες για επικράτηση του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν.

Ads

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, από τη Γερμανία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, εκτίμησε πως μια νίκη της Μαρίν Λεπέν είναι πιθανή. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της κατάρρευσης, σημείωσε και πρόσθεσε πως τα ευρωπαϊκά σχέδια χρειάζονται μια νέα βάση που θα προσφέρουν από κοινού η Γερμανία και η Γαλλία.

Σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο Βαλς είπε ακόμη πως η Γαλλία πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της, περιλαμβανομένης και της μείωσης του εταιρικού φόρου, αλλά πρόσθεσε πως (και) η Γερμανία χρειάζεται να «επενδύσει περισσότερο» προκειμένου να επανεκκινήσει η ανάπτυξη στην Ευρώπη, εκτιμώντας πως «μια αναπτυξιακή πολιτική δεν μπορεί να συνίσταται μόνο στη μείωση των μισθών και των δημοσιονοκικών ελλειμμάτων».

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και το τελευταίο debate μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του γαλλικού δεξιού κόμματος. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο υποψήφιος της Δεξιάς, όποιος κι αν είναι αυτός, θα βρεθεί απέναντι στη Μαρίν Λεπέν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του Μαΐου του 2017.

Ads

Τα δύο φαβορί, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ και ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί παρουσιάζονται ο καθένας ως η καλύτερη επιλογή απέναντι στην άκρα δεξιά, αλλά με διαμετρικά αντίθετες στρατηγικές.

Προσπαθώντας να εκμεταλλευθεί την τάση για την απόρριψη των ελίτ και της παγκοσμιοποίησης, ο Νικολά Σαρκοζί, 61 ετών, έχει αυτοανακηρυχθεί «υπερασπιστής των περιθωριοποιημένων», αντιστρέφοντας την εικόνα του «προέδρου των πλουσίων» (president bling bling) που τον ακολουθεί από το πέρασμά του από το Μέγαρο των Ηλυσίων (2007-2012).

Αντίθετα, ο Αλέν Ζιπέ, 71 ετών, ποντάρει στις ψήφους της μετριοπαθούς δεξιάς και του κέντρου για να επικρατήσει στις προκριματικές, καθώς και στην ικανότητά του να προσελκύσει όλους όσοι απορρίπτουν την ακροδεξιά για την νικήσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Η Μαρίν Λεπέν πιστεύει ακριβώς το αντίθετο. Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου δεν χορταίνει να χαιρετίζει την νίκη του «αντισυστημικού» προεδρικού υποψήφιου στις ΗΠΑ και ποντάρει σε ένα φαινόμενο ντόμινο.