Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην πρώην υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, Ανα Μπρνάμπιτς. 

Ads

«Είμαι σίγουρος ότι η Άνα Μπρνάμπιτς διαθέτει όλες τις ικανότητες και την εμπειρία να ηγηθεί της κυβέρνησης. Είμαι βέβαιος ότι θα εργαστεί σκληρά, θα επιδείξει σεβασμό σε όλα τα πολιτικά κόμματα και θα συνεργαστεί με τους υπουργούς προς όφελος της χώρας», δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση του προσώπου που επέλεξε να τον διαδεχθεί στην κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Άνα Μπρνάμπιτς θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη Σερβία. Γεννήθηκε στο Βελιγράδι στις 28/9/1975, έχει σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων και μάρκετινγκ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία και στις ΗΠΑ. Όταν ανέλαβε υπουργός, στην προηγούμενη κυβέρνηση, δήλωσε ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλη. 

Η εντολοδόχος πρωθυπουργός δήλωσε ότι σε μία εβδομάδα θα ανακοινώσει τα ονόματα όλων των υπουργών και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή. Θεωρείται βέβαιο ότι θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης με δεδομένο ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει άνετη πλειοψηφία στη βουλή. 

Ads

Δημοσιογραφικές πληροφορίες, που κυκλοφορούσαν τελευταία, ήθελαν τον Βούτσιτς να βρίσκεται σε δίλημμα για το πρόσωπο που θα προτείνει, μεταξύ της Ανα Μπρνάμπιτς και του ΥΠΕΞ και ηγέτη των Σοσιαλιστών, Ίβιτσα Ντάτσιτς. Πολιτικοί αναλυτές στη Σερβία εκτιμούν ότι επέλεξε να δώσει την εντολή στην Μπνάμπιτς για να έχει τον απόλυτο έλεγχο της κυβέρνησης και να μπορεί να παρεμβαίνει στο κυβερνητικό έργο.