Η Ρωσία γιορτάζει σήμερα τα 75 χρόνια από τη νίκη στη μάχη του Στάλινγκραντ, που αποτέλεσε σημείο καμπής για την εξέλιξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά και σύμβολο εθνικής περηφάνιας και πατριωτισμού για τους Ρώσους.

Ads

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Βόλγκογκραντ, σημερινό όνομα του Στάλινγκραντ, παρέλαση με τη συμμετοχή περίπου 1.500 στρατιωτών, αρμάτων μάχης αλλά και της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται στην πόλη το βράδυ.

Η μάχη του Στάλινγκραντ (1942-1943), που θεωρείται μια από τις πιο αιματηρές της Ιστορίας με σχεδόν δύο εκατομμύρια νεκρούς και από τις δύο πλευρές, άλλαξε την πορεία του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου στη Σοβιετική Ένωση η οποία ως τότε είχε υποστεί πολλές ήττες. Οι Ρώσοι εξακολουθούν να τη θεωρούν ως τη μάχη που έσωσε την Ευρώπη από τον ναζισμό.

Η 2α Φεβρουαρίου «είναι μια πολύ σημαντική ημερομηνία για εμάς», υπογράμμισε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.  «Ο πατριωτισμός στη Ρωσία έχει ουσιαστικά αναχθεί σε ιδεολογία του κράτους», σχολιάζει ο πολιτικός αναλυτής Κονσταντίν Καλάτσεφ.

Ads

Την ώρα που οι σχέσεις μεταξύ Δύσης και Μόσχας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι ρωσικές αρχές έχουν «ανάγκη από σύμβολα», όπως η μάχη του Στάλινγκραντ, «για να προωθήσουν την εικόνα μιας χώρας που είναι ικανή να επιτύχει άθλους και να νικήσει αργά ή γρήγορα όλους τους εχθρούς», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: «Ο πόλεμος του Ιβάν: Η πορεία του Κόκκινου Στρατού 1939-1945» της Κάθριν Μέριντέιλ

Η 75η επέτειος από τη νίκη στο Στάλινγκραντ συμπίπτει φέτος με την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 18ης Μαρτίου. Ο Πούτιν, που έχει θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία, ήταν παρών στις 18 Ιανουαρίου στις εκδηλώσεις για την 75η επέτειο από την άρση της πολιορκίας του Λένινγκραντ.

Στη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης αυτής, που διήρκησε σχεδόν 900 ημέρες το 1941-1943, πέθαναν 600.000 με 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, σύμφωνα με διαφορετικές εκτιμήσεις.

«Πρέπει να εκμεταλλευόμαστε οποιαδήποτε αφορμή για να θυμόμαστε και να θυμίζουμε στον κόσμο ότι αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί», είχε δηλώσει ο Ρώσος πρόεδρος.

Στο Βόλγκογκραντ ο Πούτιν αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία και να καταθέσει λουλούδια στον λόφο Μαμάγιεφ Κουργκάν, όπου σημειώθηκαν σφοδρές μάχες μεταξύ των σοβιετικών και των ναζιστικών στρατευμάτων και σήμερα φιλοξενεί ένα άγαλμα 85 μέτρων ύψος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ