Την κατάρτιση ενός «σχεδίου Β» ώστε να προστατευθούν τα σύνορα της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ, ζήτησε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, καθώς όπως ανέφερε, η Τουρκία και η Ελλάδα ενδέχεται να μην μπορέσουν να περιορίσουν την ροή προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθυμίζεται, πως η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε το σενάριο ενός φράχτη στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ τονίζοντας πως πρόκειται για ένα αντιευρωπαϊκό σχέδιο, το οποίο δεν δίνει και λύση. Εξάλλου το κοινό μήνυμα Βερολίνου – Βρυξελλών προς τις τέσσερις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ είναι πως βασική επιδίωξη είναι η διαφύλαξη της Σένγκεν και πως «οποιαδήποτε διαχείριση του προσφυγικού πρέπει να γίνει μαζί με την Ελλάδα, και όχι ενάντια στην Ελλάδα»

Ads

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, μετά τη σύνοδο της ομάδας του Βίσεγκραντ «V4» (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία), δήλωσε πως «θα ήθελε να δει μια ωραία έκπληξη από τους Έλληνες εταίρους». «Πρέπει όμως να παραδεχθώ ότι είμαι αρκετά απαισιόδοξος», είπε, σημειώνοντας πως κατά τη συνάντηση τέθηκε επί τάπητος ένα «σχέδιο Β», το οποίο αφορά την εξασφάλιση των συνόρων της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας.

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ στην Πράγα, αναφέρεται πως τάσσονται κατά των «νέων διαχωριστικών γραμμών» στην Ευρώπη και κάλεσαν να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει δηλώσει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να διαθέσει «συνοριοφύλακες και άλλους ανθρώπινους και υλικούς πόρους σε χώρες που είναι έτοιμες να αποτελέσουν μια δεύτερη γραμμή άμυνας νότια της Ουγγαρίας». Η Πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο επισήμανε ότι η V4 επιθυμεί τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος φύλαξης των συνόρων και «την ταχεία εφαρμογή του σχεδίου δράσης Ε.Ε. – Τουρκίας».

Ads

Η θέση της ΠΓΔΜ

Στη συνάντηση της V4 συμμετείχε και η ΠΓΔΜ, η οποία ζητά και αναμένει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μια λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, υπογραμμίζοντας πως μέρος αυτής της λύσης θα πρέπει να είναι και η Ελλάδα. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόρκι Ιβανόφ «δεν έχουμε κανένα συμφέρον να επωμισθεί η Ελλάδα όλο το βάρος».

Ο Γκιόρκι Ιβανόφ συμπλήρωσε ότι για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης είναι απαραίτητη μία ενιαία και ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση και λύση. 

Σημείωσε επίσης, ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχτεί «μονομερείς λύσεις» σχετικά με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και πρόσθεσε ότι από την ΠΓΔΜ, «η οποία δεν είναι παρά μόνο υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε., ζητείται να επωμισθεί ένα βάρος το οποίο μεγάλες και ισχυρές χώρες της Ε.Ε. δεν δείχνουν πρόθυμες να αναλάβουν».

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ συμπλήρωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη και τις υποχρεώσεις που της αναλογούν, όμως για να επωμισθεί το βάρος που ζητείται από αυτήν, απαιτεί από την Ε.Ε. στήριξη σε πολιτικό επίπεδο, όπως και οικονομική βοήθεια.