Έντονο παρασκήνιο και «αλλαγή γραμμής» στους Financial Times προκάλεσε το δημοσίευμα που έκανε λόγο για αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ads

Συγκεκριμένα, το άρθρο των FT σήμερα το πρωί τιτλοφορείτο «Η ΠΓΔΜ εξετάζει να αλλάξει όνομα για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», φιλοξενώντας στον πρόλογο δηλώσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ, ότι «η ΠΓΔΜ θα εξετάσει να αλλάξει την ονομασία της, σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει την αντίθεση της Ελλάδας στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ».

Ωστόσο, λίγη ώρα μετά την ανάρτηση του άρθρου και μετά από παρέμβαση του ίδιου του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, οι Financial Times άλλαξαν τόσο τον τίτλο όσο και τον πρόλογο του δημοσιεύματος.

Έτσι, η νέα εκδοχή του άρθρου τιτλοφορείται «Η ΠΓΔΜ εξετάζει το να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χρησιμοποιώντας την προσωρινή ονομασία της» και οι δηλώσεις του Ντιμιτρόφ έχουν αλλαχθεί και προσαρμόστηκαν στο νέο πνεύμα.

Ads

Κατά τα υπόλοιπα, ο Ντιμιτρόφ είπε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, την Τετάρτη, θα συναντηθεί με υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. «Θα ζητήσω από την Ελλάδα να επανεξετάσει τι είδους γείτονα θέλει – θέλει μία σταθερή και φιλική χώρα που προσφέρει ελπίδα για δημοκρατία και δικαιοσύνη; Εάν είμαστε ένας καλός γείτονας, τότε ελπίζω ότι οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα κατανοήσουν ότι αυτή είναι μία ιστορική ευκαιρία», δήλωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ.