Η επιλογή της Ουγγαρίας να εισάγει τις πρώτες δόσεις του ρωσικού εμβολίου , σε συνδυασμό με το βέτο , που άσκησε πριν μερικές ημέρες στην έγκριση του επταετούς (2021-2017) προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης, τη φέρνουν για ακόμη μια φορά σε αντιπαράθεση με την Κομισιόν.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία ανάμεσα σε Ρωσία και Ουγγαρία, για εισαγωγή και συμπαραγωγή του ρωσικού εμβολίου, αποτελεί μια άνευ προηγουμένου κίνηση για ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει το Reuters, πόσο μάλλον από την στιγμή που, το ρωσικό εμβόλιο, δεν έχει εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (η οποία αυτήν την στιγμή προβαίνει σε ελέγχο του εμβολίου της Pfizer).

Την ώρα λοιπόν που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπογράψει συμβόλαια (τα οποία βέβαια ενδέχεται να κρύβουν «μελανά σημεία») με πέντε φαρμακευτικές εταιρείες, σχετικά με την προμήθεια σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου, η γραμμή Όρμπαν έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, ενώ, παράλληλα, οι δηλώσεις του κυβερνητικού στελέχους της Ουγγαρίας, Gergely Gulyas, πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εγκριθεί ο προϋπολογισμός ή το ταμείο Ανάκαμψης», δημιουργούν περαιτέρω «τριγμούς» στην σχέση Ουγγαρίας-Ε.Ε. .

Σε κάθε περίπτωση πάντως, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ, η Κομισιόν ήδη ζήτησε από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να προχωρήσουν στον σχεδιασμό της διαδικασίας του εμβολιασμού του πληθυσμού τους, με τους ηλικιωμένους και το νοσηλευτικό-ιατρικό προσωπικό ασφαλώς, να αποτελούν προτεραιότητα. 

Ads