Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε πως το «μπλοκ του Βίζεγκραντ» (Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία) προσέρχεται στη Σύνοδο της ΕΕ στη Μπρατισλάβα με κοινή σκληρή θέση για το προσφυγικό. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου ζήτησε την αποβολή  της Ουγγαρίας από την ΕΕ, καθώς όπως, κατήγγειλε, στο θέμα του προσφυγικού παραβιάζει κατά συρροή τις ιδρυτικές αξίες και αρχές της Ευρώπης.

Ads

Σύμφωνα με τον Βίκτορ Ορμπάν οι τέσσερις του Βίζεγκραντ «ετοιμάζουν κείμενο που θα υποβάλουμε ως κοινή πρόταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». «Θα είναι μια σημαντική στιγμή στην πορεία αυτών των τεσσάρων χωρών» υποστήριξε μιλώντας σε δημόσιο ραδιόφωνο της χώρας του.

Σημειώνεται πως η ουγγρική κυβέρνηση στήνει στις 2 Οκτωβρίου δημοψήφισμα στο οποίο ουσιαστικά καλεί τους ούγγρους ψηφοφόρους να «επικυρώσουν» την αντίθεση της Ουγγαρίας στο ευρωπαϊκό σχήμα ανακατανομής προσφύγων βάσει ποσοστώσεων. Το «όχι» στο σχήμα ποσοστώσεων της Κομισιόν είναι δεδομένο ότι θα επικρατήσει με ευρεία πλειοψηφία στην κάλπη.