Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσφεύγει η ολλανδική κυβέρνηση κατηγορώντας τη Ρωσία ως υπεύθυνη για τη συντριβή του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία πριν από έξι χρόνια. 

Ads

Η πτήση MH17 είχε απογειωθεί από το Αμστερνταμ και είχε προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ. Καταρρίφθηκε από πύραυλο  σε περιοχή που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των υποστηριζόμενων από τη Μόσχα ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 298 επιβαίνοντες, τα δυο τρία των οποίων ήταν Ολλανδοί πολίτες. Το Κρεμλίνο διαψεύδει σταθερά κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση. 

«Η προσφυγή είναι ένα νέο βήμα στις προσπάθειές μας να εξακριβωθεί η αλήθεια και να επιβληθεί η δικαιοσύνη και η λογοδοσία των υπευθύνων» έγραψε σε επιστολή του στο ολλανδικό Κοινοβούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Στεφ Μπλοκ. Η κυβέρνηση, αναφέρει ο Μπλοκ, θα παραδώσει στο δικαστήριο όλες τις πληροφορίες που διαθέτει για την πτήση MH17, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο και τις προσφυγές που ήδη έχουν υποβάλει συγγενείς των θυμάτων. 

Πέρσι, μετά από χρόνια ερευνών, διεθνής επιτροπή υπό Ολλανδούς ειδικούς (JIT) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εκτοξευτήρας πυραύλων που χρησιμοποιήθηκε για να πλήξει το τζετ βρισκόταν σε ρωσική στρατιωτική βάση, κοντά στα σύνορα.Η Επιτροπή στη συνέχεια εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τέσσερις άνδρες, τρεις Ρώσους και έναν Ουκρανό που φέρονται να χειρίστηκαν το σύστημα και οι οποίοι διαφεύγουν και λέγεται ότι βρίσκονται στη Ρωσία. 

Ads

Παρά την προσφυγή, η ολλανδική κυβέρνηση αναφέρει ότι επιθυμεί να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Ρωσία για την πτήση MH17, ο οποίος ξεκίνησε από κοινού με την Αυστραλία, πριν από ένα χρόνο.