Ο Νόρμπερτ Ρότγκεν, ανώτερο στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματός της Μέρκελ και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος (στη δεύτερη κυβέρνηση της) δήλωσε μιλώντας στο CNN, ότι η Μέρκελ θα είναι ξανά υποψήφια στις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017.  

Ads

Η Άνγκελα Μέρκελ θα διεκδικήσει την τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία.

«Θα είναι υποψήφια για την καγκελαρία», είπε ο Χριστιανοδημοκράτης Νόρμπερτ Ρέτγκεν, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής. «Είναι απολύτως αποφασισμένη, διατεθειμένη και έτοιμη να συμβάλλει στην ενίσχυση της φιλελεύθερης διεθνούς τάξης», συνέχισε.

«Η καγκελάριος είναι εκ των ακρογωνιαίων λίθων αυτής της πολιτικής αντίληψης ότι η Δύση πρέπει να αποτελεί έναν παγκόσμιο παίκτη. Θα είναι επομένως υποψήφια και θα ενεργήσει ως υπεύθυνη ηγέτιδα», πρόσθεσε.

Ads

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης η Μέρκελ, η οποία είναι καγκελάριος από το 2005, μπορεί να επισημοποιήσει την απόφασή της να είναι υποψήφια για μια τέταρτη θητεία αυτήν την Κυριακή.

To θέμα της εκ νέου ή, όχι, υποψηφιότητα της για την καγκελαρία, παραμένει εδώ και μήνες ανοικτό, λόγω της δυσαρέσκειας που έχει προκαλέσει η πολιτική ανοιχτών συνόρων που υιοθέτησε απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες πέρυσι, αλλά και της εκλογικής ήττας της στις τοπικές εκλογές. 

Υπενθυμίζεται ότι, μόλις τον Σεπτέμβριο, ο γερμανικός αλλά και ο διεθνής Τύπος έβλεπε το άστρο της Μέρκελ να οδεύει προς τη δύση του, μετά την ήττα σοκ για τη «Σιδηρά Κυρία» της Γερμανίας στην έδρα της, καθώς έχασε στις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου. 

Διαψεύδει το Βερολίνο, αλλά…

Λίγες ώρες αργότερα -από τη δήλωση Ρέτγκεν- ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ διέψευσε πως η απόφαση για υποψηφιότητα της Μέρκελ έχει ήδη ληφθεί, αφήνοντας ωστόσο, να εννοηθεί ότι το ενδεχόμενο δεν έχει αποκλειστεί.