Μια μέρα μετά την ορκωμοσία του νέου πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ και την ομιλία του υπό το δόγμα «ΗΠΑ über alles», η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι θα επιδιώξει συμβιβαστικές λύσεις με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο.

Ads

Τα θέματα για τα οποία καλείται η Σιδηρά Κυρίας της Γερμανίας να βρει τη χρυσή τομή προκειμένου να διαφυλαχθεί η ομαλή σχέση μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ ΕΙΝαι κυρίως αυτά του εμπορίου και των αμυντικών δαπανών.

«Κατέστησε σαφείς τις πεποιθήσεις του στην ομιλία της ορκωμοσίας του», δήλωσε σήμερα η Μέρκελ, κι εφόσον ο Τραμπ κατέστησε σαφές ότι στην πολιτική που θα ακολουθήσει θα βάζει «πρώτα την Αμερική».

«Εγώ λέω δύο πράγματα όσον αφορά αυτήν την ομιλία: πρώτον, πιστεύω σταθερά ότι είναι το καλύτερο για όλους να εργαζόμαστε μαζί βασισμένοι σε κανόνες, κοινές αξίες και με κοινή δράση στο διεθνές οικονομικό σύστημα, το διεθνές εμπορικό σύστημα και να συνεισφέρουμε στις στρατιωτικές συμμαχίες. Και δεύτερον, τα επόμενα χρόνια η διατλαντική σχέση δεν θα είναι λιγότερο σημαντική απ’ ότι ήταν τα προηγούμενα. Και θα εργαστώ για αυτό. Ακόμη και όπου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, συμβιβασμοί και λύσεις μπορούν να βρεθούν όταν ανταλλάσσουμε ιδέες με σεβασμό», πρόσθεσε η καγκελάριος.

Ads