Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την πρόθεση του Βερολίνου να ασκήσει βέτο σε μια αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet, μια ημέρα πριν από τη συνάντησή τους στο Βερολίνο η Μέρκελ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διαβιβάσει στον πρόεδρο της Κομισιόν τη στάση που θα κρατήσει στο εξής στο ζήτημα της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία. Όπως υπογραμμίζει η Μέρκελ, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία πρόοδος και συμφωνία με την Τουρκία, ούτε στις εμπορικές σχέσεις, αν πρώτα δεν διασφαλιστεί το κράτος δικαίου στη χώρα. Οι καλές σχέσεις «συνδέονται με το σεβασμό στο κράτος δικαίου και αυτό δεν είναι διασφαλισμένο αυτή τη στιγμή στην Τουρκία», τόνισε.

Υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν φτάσει στο ναδίρ μετά τις συλλήψεις Γερμανών στην Τουρκία και μετά την παρέμβαση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της Γερμανίας. Ο Ερντογάν κάλεσε όλους τους πολίτες Τουρκικής καταγωγής να μην ψηφίσουν τα κόμματα «που είναι εχθροί της Τουρκίας» και να δώσουν ένα «χαστουκι» στο κόμμα της Μέρκελ, τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά και τους Πράσινους.

Η  Ανγκελα Μέρκελ, από τη Νυρεμβέργη, εξαπέλυσε διμεία κριτική στην Άγκυρα, σημειώνοντας πως η Γερμανία θα πρέπει να αντιδράσει με αποφασιστικότητα. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πρόσθεσε, «ίσως είναι αναγκαίο να ξανασκεφτούμε τις σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία».

Ads

Η Μέρκελ επεσήμανε ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν πιστεύει ότι είναι πρόσφορο να συνεχιστούν οι περαιτέρω συζητήσεις με την Τουρκία σχετικά με τη συμμετοχή της στην τελωνειακή ένωση. Νωρίτερα, μια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι δύο Γερμανοί πολίτες συνελήφθησαν χθες στην Τουρκία για “πολιτικούς” λόγους. Σύμφωνα με το Βερολίνο, στην Τουρκία κρατούνται με “πολιτικά” κίνητρα συνολικά 12 Γερμανοί, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν διπλή υπηκοότητα.

Διαβάστε επίσης: Η ΕΕ τελειώνει με την Τουρκία: Έκανε το «λάθος» να ενοχλήσει τη Γερμανία

Αυτή ήταν και η τελευταία κίνηση που εξόργισε το Βερολίνο. Έκτοτε οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο «κόκκινο» με εκατέρωθεν τοποθετήσεις και κινήσεις, όπως για παράδειγμα η ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε η Γερμανία για την Τουρκία.

Νωρίτερα τον Αύγουστο, το Βερολίνο, σύμφωνα με πληροφορίες, έστειλε επιστολή στις Βρυξέλες ζητώντας την αναστολή χορήγησης πόρων του IPA, του προενταξιακού χρηματοδοτικού μηχανισμού, (χρήματα που προορίζονται ήδη για την Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ), καθώς και την αναστολή των ενταξιακών συζητήσεων με την ΕΕ.