Η Ρωσία είναι «ένοχη» για τη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ανακοινώνοντας την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών από το Ηνωμένο Βασίλειο. Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλείται στις 19.00 GMT (21.00 ώρα Ελλάδος) κατόπιν αιτήσεως του Ηνωμένου Βασιλείου με σκοπό την ενημέρωση των μελών του σχετικά με την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον του πρώην ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

Ads

Η Βρετανία θα απελάσει 23 ρώσους διπλωμάτες σε απάντηση για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα κατά του πρώην ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, ανακοίνωσε ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βιένης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απελάσει τώρα 23 ρώσους διπλωμάτες που έχουν εντοπισθεί ως μη δηλωμένοι πράκτορες των υπηρεσιών Πληροφοριών. Εχουν μία μόνο εβδομάδα για να αναχωρήσουν».

Η Ρωσία διέθετε μέχρι σήμερα 59 διπλωμάτες διαπιστευμένους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ads

Η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι η μεγαλύτερη απέλαση από το Λονδίνο εδώ και 30 χρόνια θα υποβαθμίσει τις ρωσικές υπηρεσίες Πληροφοριών στη Βρετανία για τα επόμενα χρόνια.

«Θα παγώσουμε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία όπου υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν τη ζωή ή την περιουσία πολιτών ή κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε.

Η Μέι ανακοίνωσε επίσης τη διακοπή των διμερών σχέσεων με τη Μόσχα, καθώς και την υποβάθμιση της βρετανικής παρουσίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι.

«Κανείς υπουργός και κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν θα παραστεί» στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Ρωσία, είπε.

Αφού ζήτησε χθες εξηγήσεις από τη Μόσχα για τη χρησιμοποίηση ρωσικής παρασκευής χημικού όπλου, του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok και συγκεκριμένα αφού ζήτησε μία απάντηση από τη Ρωσία για το αν είναι υπεύθυνη για την επίθεση ή άν έχασε τον έλεγχο των αποθεμάτων της επικίνδυνης αυτής ουσίας, η Τερέζα Μέι δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η Μόσχα δεν έδωσε καμία αξιόπιστη εξήγηση για την επίθεση.

«Δεν υπάρχει εναλλακτικό συμπέρασμα στο ότι το ρωσικό κράτος είναι ένοχο για απόπειρα δολοφονίας του κ. Σκριπάλ και της κόρης του, και για απειλή της ζωής άλλων βρετανών πολιτών στο Σάλσμπερι», είπε.

«Αυτό αποτελεί παράνομη χρήση ισχύος εκ μέρους του ρωσικού κράτους κατά του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ότι λυπάται για τον δρόμο που ακολούθησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον διπλωματικό τομέα, για να ανακοινώσει κατά την ομιλία της ότι η Μόσχα είναι ένοχη για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην διπλού ρώσου πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ.

«Πολλοί από εμάς έστρεψαν με ελπίδα του βλέμμα προς τη μετασοβιετική Ρωσία. Θέλαμε μία καλύτερη σχέση και είναι τραγικό που ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο», είπε.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Αλεξάντερ Γιακοβένκο «προειδοποίησε» το Λονδίνο για τη λήψη αντιμέτρων εάν η Βρετανία απελάσει Ρώσους διπλωμάτες, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εκτίμησε σήμερα από το Ελσίνκι πως η Ρωσία βρίσκεται «πολύ πιθανόν» πίσω από τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία.

«Εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη μου στη Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι μετά τη βάρβαρη επίθεση που υποκινήθηκε, πολύ πιθανόν, από τη Μόσχα», έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στο Twitter, στο περιθώριο επίσημης επίσκεψης στη φινλανδική πρωτεύουσα.

Ο Τουσκ δήλωσε πως είναι «έτοιμος» να θέσει την ανοικτή διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Βρετανία και τη Μόσχα για την υπόθεση αυτή στην ημερήσια διάταξη της προσεχούς ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να συνταχθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στη Ρωσία αντί να ξεκινά έναν «εμπορικό πόλεμο» εναντίον της ΕΕ, σε μια αναφορά για τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ που επιβάλλει η Ουάσινγκτον.

«Για τους αληθινούς φίλους, αυτό θα έπρεπε να είναι προφανές: σε ένα πλαίσιο διάδοσης ψευδών πληροφοριών, παρεμβολής στις εκλογές μας και επιθέσεων με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον ανθρώπων στο έδαφός μας, η απάντηση δεν μπορεί να είναι οι διατλαντικοί τσακωμοί αλλά η διπατλαντική ενότητα», είπε.