Η κυβέρνηση της Βρετανίας προτίθεται να υποδεχθεί 15.000 Σύρους πρόσφυγες, ενώ ελπίζει να εξασφαλίσει την έγκριση των κοινοβουλευτικών για να συμμετάσχει στα αεροπορικά πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, αναφέρει η εβδομαδιαία εφημερίδα Sunday Times.

Ads

Αν και βαθιά συντηρητικός ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πριν λίγες μέρες «βαθιά συγκινημένος» από τις φωτογραφίες του 3χρονου Αϊλάν Κούρντι, που πνίγηκε και η σορός του ξεβράστηκε σε μια ακτή στην Τουρκία.

Η Βρετανία υποδέχθηκε τον τελευταίο χρόνο 216 Σύρους πρόσφυγες, ενώ έχει χορηγηθεί άσυλο σε περίπου 5.000 από το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου το 2011 — αριθμός πολύ μικρότερος από εκείνους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Σουηδία ή η Γαλλία.

Η χώρα είχε επιλέξει να μη συμμετέχει στο σύστημα της κατανομής αιτούντων άσυλο βάσει ποσοστώσεων στην ΕΕ, παρά τις εκκλήσεις για μια πιο ισομερή κατανομή των προσφύγων.

Ads

Σημειώνεται ότι πάνω από 4 εκατομμύρια Σύροι έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους αφότου ξέσπασε ο πόλεμος. Η σύρραξη κατά εκτιμήσεις έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 250.000 ανθρώπους.