Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησαν σήμερα μια «μαύρη λίστα» φορολογικών παραδείσων που περιλαμβάνει 17 περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας εκτός της ΕΕ, οι οποίες θεωρούνται μη συνεργάσιμες σε φορολογικά ζητήματα, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Ads

Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι χώρες αυτές είναι: Αμερικανική Σαμόα, Μπαχρέιν, Μπαρμπέιντος, Γρενάδα, Γκουάμ, Νότια Κορέα, Μακάο, Νήσοι Μάρσαλ, Μογγολία, Ναμίμπια, Παλάου, Παναμάς, Αγία Λουκία, Σαμόα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Τυνησία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Λεμέρ δήλωσε πως άλλες 47 περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας περιλαμβάνονται σε μια «γκρίζα» λίστα χωρών που αυτή τη στιγμή δεν συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά έχουν δεσμευθεί να αλλάξουν τους φορολογικούς τους κανόνες.

Οι χώρες που περιλαμβάνονται στη «μαύρη λίστα» μπορεί να χάσουν την πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κεφάλαια. Τις επόμενες εβδομάδες θα αποφασιστούν και άλλα ενδεχόμενα αντίμετρα, δήλωσε ο Λεμέρ.

Ads

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωβουλής, η οποία έχει αναθέσει έρευνα σε ειδική επιτροπή μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για τα «Paradise Papers», οι απώλειες φόρων για την ΕΕ εξαιτίας της φοροδιαφυγής από την πλευρά επιχειρήσεων και εύρωστων οικονομικά πολιτών φτάνουν το 1 τρις ευρώ ετησίως. Η εκτίμηση που επικρατεί είναι πως ένα μεγάλο μέρος από αυτό το ποσό θα μπορούσε να καταλήξει στα κρατικά ταμεία, αν υπήρχε αποτελεσματικός συντονισμός σε παγκόσμιο επίπεδο κατά των φορολογικών παραδείσων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε βάλει αρχικά σε μια προκαταρκτική «μαύρη λίστα» 92 τρίτες χώρες, οι οποίες είτε δεν συνεργάζονταν με την ΕΕ, είτε δεν λειτουργούσαν με διαφάνεια. Η Κομισιόν ήρθε σε επαφή με τις χώρες αυτές, οι περισσότερες από τις οποίες φοβούμενες διεθνείς κυρώσεις άρχισαν να συνεργάζονται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle