Η ισπανική κυβέρνηση παρενέβη σήμερα για να εμποδίσει ενδεχόμενη επανεκλογή του υποστηρικτή της ανεξαρτησίας και πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, υποχρεώνοντας τους αυτονομιστές να παρουσιάσουν έναν νέο υποψήφιο, αν θέλουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Ads

Το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας του να ακυρώσει νόμο που ψηφίσθηκε την περασμένη εβδομάδα στο καταλανικό κοινοβούλιο και θα επέτρεπε στον πρώην πρόεδρο, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Γερμανία, να εκλεγεί εξ αποστάσεως.

«Κανένας υποψήφιος για την προεδρία της Ζενεραλιτάτ (της περιφερειακής κυβέρνησης) δεν μπορεί να εκλεγεί χωρίς να είναι παρών στο κοινοβούλιο της Καταλονίας», ανακοίνωσε ο Ισπανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο. 

Από τη στιγμή που το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο έχει ήδη απαγορεύσει μια εκλογή κατά την οποία απουσίαζε ο υποψήφιος, δεχθεί να εξετάσει την προσφυγή, η ισχύς του νόμου θα ανασταλεί, σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Ads

Οι Καταλανοί βουλευτές πρέπει να επιλέξουν έναν ηγέτη και να σχηματίσουν κυβέρνηση μέχρι τις 22 Μαΐου, αν θέλουν να αποφύγουν τη διεξαγωγή νέων εκλογών.