Η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι εξασφάλισε σήμερα την ψήφο εμπιστοσύνης της ιταλικής Βουλής στην ψηφοφορία για ένα αμφιλεγόμενο πακέτο προτάσεων με στόχο τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αύξηση των δημόσιων εσόδων από εισφορές εταιρειών του Διαδικτύου, αλλά και την επαναφορά της πληρωμής εργαζομένων με κουπόνια.

Η κάτω Βουλή της Ιταλίας τάχθηκε υπέρ του σχεδίου νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση Τζεντιλόνι με 315 ψήφους υπέρ έναντι 142 ψήφων κατά, με πέντε αποχές. Το νομοσχέδιο πλέον θα αναγνωστεί στη Γερουσία.

Τα μέτρα εξοικονόμησης στον νέο κρατικό προϋπολογισμό ανέρχονται σε 3,4 δισεκ. ευρώ και θα μειώσουν το δημόσιο έλλειμμα όπως έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά την ιταλική κυβέρνηση.

Το μεγαλύτερο μέρος της εξοικονόμησης πόρων θα προέλθει από την αλλαγή των κανόνων για την πληρωμή και την απόδοση του φόρου προστιθέμενης αξίας, κάτι που η κυβέρνηση θεωρεί πως θα μειώσει τη φοροδιαφυγή.

Οι δημόσιοι οργανισμοί στο εξής θα πληρώνουν ΦΠΑ απευθείας στο υπουργείο Οικονομικών όταν αγοράζουν αγαθά ή υπηρεσίες αντί να καταβάλουν τον φόρο στους προμηθευτές τους.

Το πιο αμφιλεγόμενο στοιχείο του νομοσχεδίου είναι δύο συστήματα για την πληρωμή εργαζομένων με κουπόνια, μέτρο που επανέφερε η κυβέρνηση μόλις μερικούς μήνες αφού υποχωρώντας στις πιέσεις που της άσκησαν συνδικάτα, η κυβέρνηση κατήργησε μια παρόμοια διάταξη.