Ο επίτροπος μεταναστευτικής πολιτικής Δ. Αβραμόπουλος παρουσίασε το σχέδιο που ενέκρινε η Κομισιόν για την αποκατάσταση της λειτουργίας του χώρου Σένγκεν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει πως οι συνέπειες θα είναι τεράστιες αν αποτύχει η διάσωση της Σένγκεν, που σήμερα έχει δεχτεί σοβαρά πλήγματα εξαιτίας της πολιτικής των κλειστών συνόρων που εφαρμόζουν ορισμένες χώρες για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών.

Ads

Το σχέδιο δράσης που παρουσίασε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προβλέπει τη σταδιακή – μέχρι τον Νοέμβριο – ομαλοποίηση της Σένγκεν. Παράλληλα η Κομισιόν ζητάει από την Ελλάδα να προετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, το οποίο θα πρέπει να οδηγεί στην καταγραφή όλων των προσφύγων που εισέρχονται στη χώρα. Σημειώνεται πως νωρίτερα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε δηλώσει στη Die Welt πως η Ελλάδα θα πρέπει να έχει προχωρήσει αυτή τη διαδικασία έως τις 12 Μαΐου.

Η Επιτροπή επισημαίνει πως σε περίπτωση που οι μεταναστευτικές πιέσεις και τα προβλήματα στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων συνεχιστούν και μετά τις 12 Μαΐου, η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει πρόταση βάσει του άρθρου 26 (2) του Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν, συνιστώντας στο Συμβούλιο μια συνεκτική Ευρωπαϊκή προσέγγιση για τους ελέγχους των εσωτερικών συνόρων, μέχρι να διορθωθούν οι δομικές ελλείψεις. Η Επιτροπή θα είναι προετοιμασμένη να ενεργήσει χωρίς καθυστέρηση, προτείνοντας συνοριακούς ελέγχους μόνο στα τμήματα των συνόρων, όπου είναι αναγκαίο.

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, σήμερα πολλές χώρες, κάνοντας χρήση των διατάξεων της Συνθήκης, επιβάλλουν ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα προκειμένου να περιορίσουν τον αριθμό των αιτούντων άσυλο αλλά και να εμποδίσουν την είσοδο οικονομικών μεταναστών. Μεταξύ των οκτώ χωρών που πραγματοποιούν σήμερα ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα είναι η Γερμανία, η Δανία, η Αυστρία, η Σουηδία και το Βέλγιο.

Ads

Σύμφωνα με τη Κομισιόν αν δεν διασωθεί η Συνθήκη του Σένγκεν οι πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις για την Ευρώπη θα είναι τεράστιες, δεδομένου ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχει καταργηθεί κάποιος τομέας κοινής πολιτικής ή ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών. Οικονομικά οι επιπτώσεις της μόνιμης επαναφοράς των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα θα έχουν κόστος για τα κράτη μέλη μέχρι 18 δισ. ευρώ ετησίως, επισημαίνει η Κομισιόν.

Ο οδικός χάρτης που ενέκρινε σήμερα η Κομισιόν και θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στους Ευρωπαίους ηγέτες προβλέπει ειδικότερα τη σταδιακή αποκατάσταση της λειτουργίας της ζώνης του Σένγκεν μέχρι το Νοέμβριο με την κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα. Μέχρι τότε, εκτιμά ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων από την Ελλάδα αλλά και το σχέδιο δράσης με την Τουρκία, θα περιορίσουν δραστικά τη ροή προσφύγων από τα τουρκικά παράλια, ενώ σε αυτό θα βοηθήσει και η σύσταση του ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, η οποία θα πρέπει να έχει αναλάβει δράση μέχρι το καλοκαίρι. Η Κομισιόν επισημαίνει και την ανάγκη για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των προγραμμάτων μετεγκατάστασης και περισσότερες επιστροφές στην Τουρκία

Τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν αρχικά με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου προκειμένου να επικαιροποιήσουν τη συμφωνία συνεργασίας με την Τουρκία για τη συγκράτηση της ροής προσφύγων προς την Ελλάδα. Στη συνέχεια αναμένεται να συνεδριάσουν μεταξύ τους για να εξετάσουν την πορεία εφαρμογής των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο προσφυγικό.