Σύμφωνα με την La Repubblica, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το προσχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης και με επιστολή της εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την αύξηση του δημόσιου ελλείμματος.

Ads

Διαβάστε επίσης στο Tvxs.gr: Η Ιταλία θα κάνει πίσω ή θα… αναγκαστεί να κάνει πίσω

Η απόφαση της Κομισιόν αποτελεί το τελευταίο και σημαντικότερο επεισόδιο στο «σίριαλ» της σύγκρουσης Ρώμης – Βρυξελλών, που τροφοδοτεί μια νέα κρίση στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση συνεργασίας των Πέντε Αστέρων με την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά, παρά τις προειδοποιήσεις και τις εκλήσεις από την ΕΕ, αποφάσισε να καταθέσει έναν προϋπολογισμό που προβλέπει υψηλότερο έλλειμμα, αμφισβητώντας τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες και εν μέσω ανησυχιών πως δεν θα μπορέσει να θέσει υπό έλεγχο το χρέος της.

Ειδικότερα προβλέπει πως το δημόσιο έλλειμμα της Ιταλίας το 2019 θα ανέλθει στο 2,4%, με βαθμιαία μείωση κατά τα επόμενα έτη. Συγκεκριμένα το σχετικό ποσοστό θα περιοριστεί στο 2,1% το 2020, και στο 1,8% το 2021. «Όταν ο Τρία μίλησε στο Eurogroup για σχέδια ενός ελλείμματος 2,4% έπεσαν τα σαγόνια όλων», φέρεται να σχολίασε αξιωματούχος της Ευρωζώνης. «Τα σχέδια προϋπολογισμού για τα επόμενα τρία χρόνια σημαίνουν ότι η Ιταλία, με την Ευρωζώνη μαζί της, υπνοβατούν προς μια νέα κρίση», υπογράμμισε άλλος αξιωματούχος.

Ads

Σε προειδοποιητική επιστολή που έστειλαν στην Ρώμη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις και ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί φέρεται να αναφέρουν πως οι στόχοι του προϋπολογισμού για το δημοσιονομικό έλλειμμα αποτελούν πηγή «σοβαρών ανησυχιών». Εστιάζουν ιδιαίτερα στην περίοδο 2019 έως 2021, σημειώνοντας πως οι αναθεωρημένοι στόχοι για το έλλειμμα υποδεικνύουν σοβαρή παρέκκλιση από τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Ιταλία, όπως και οι υπόλοιπες χώρες του ευρώ, πρέπει να καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες έως τις 15 Οκτωβρίου, όταν και θα γίνει η επίσημη και τελική αξιολόγηση από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες. Η πρώτη αντίδραση της Κομισιόν αποτελεί μια προειδοποίηση πως με αυτά τα δεδομένα ο προϋπολογισμός δεν «περνάει» από την Επιτροπή. Αν οι δύο πλευρές επιμείνουν στις θέσεις τους τότε θα πρόκειται πλέον για μια ανοιχτή σύγκρουση της Κομισιόν με μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ένωσης και απρόβλεπτες επιπτώσεις.