Την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας κέρδισαν τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας στις τοπικές εκλογές, που διεξήχθησαν την Κυριακή.

Ads

Ειδικότερα ο μεγαλύτερος συνασπισμός που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας «Junts pel Si» (Μαζί για το Ναι) κέρδισε 62 έδρες από τις συνολικά 135 έδρες του κοινοβουλίου της Καταλονίας. Επίσης το αριστερό κόμμα CUP, που τάσσεται επίσης υπέρ της ανεξαρτησίας, κέρδισε άλλες 10 έδρες, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Τα δύο κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας συγκέντρωσαν το 47,33% των ψήφων.

Τα δύο κόμματα είχαν δηλώσει προεκλογικά, πως αν κέρδιζαν την πλειοψηφία θα μπορούσαν να κηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία μέσα σε 18 μήνες. Το σχέδιό τους προβλέπει ότι οι νέες καταλανικές αρχές θα εγκρίνουν το δικό τους σύνταγμα και θα δημιουργήσουν θεσμούς όπως στρατό, κεντρική τράπεζα και δικαστικό σύστημα. Από την πλευρά της η ισπανική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έχει χαρακτηρίσει «ανοησίες» το σχέδιο ανεξαρτησίας, επισημαίνοντας πως θα μπλοκάρει τις όποιες προσπάθειες με προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Όπως σημειώνει η Μαδρίτη το Σύνταγμα δεν επιτρέπει απόσχιση οποιασδήποτε περιφέρειας της χώρας.

Διαβάστε επίσης: Οι εκλογές της ανεξαρτησίας στην Καταλονία δονούν την Ευρώπη

«Οι Καταλανοί ψήφισαν ναι στην ανεξαρτησία», δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Αρτούρ Μας, απευθυνόμενος σε χιλιάδες οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Βαρκελώνης. «Κερδίσαμε», πρόσθεσε σε τέσσερις γλώσσες ― στα καταλανικά, τα ισπανικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά. Ανεξάρτητα από το ζήτημα της απόσχισης, η νίκη των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα για τον Μαριάνο Ραχόι, λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές στην Ισπανία.

Ads