Η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας ανακοίνωσε πως αναστέλλει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας, που είχε προγραμματιστεί για τις 9 Νοεμβρίου, μετά την απόφαση εξπρές του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας, με την οποία «μπλόκαρε» τη διαδικασία ύστερα από αίτημα της Μαδρίτης.

Ads

Ο Φράνσεσκ Ομς,, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Καταλονίας, δήλωσε πως «δεν μπορούμε να βάλουμε τους δημοσίους υπαλλήλους μας με την πλάτη στον τοίχο», σημειώνοντας ωστόσο «την αποφασιστικότητα της κυβέρνηση να συνεχίσει προς μία διαβούλευση».

Από την πλευρά της η Νούρια ντε Γκίσπετ, πρόεδρος του κοινοβουλίου της Καταλονίας, δήλωσε πως η τοπική κυβέρνηση θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο με αίτημα την άμεση άρση της ακύρωσης του νόμου που επιτρέπει στις περιφερειακές αρχές να προχωρήσουν στη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.

«Με την ακύρωση του νόμου εμποδίζονται οι περιφερειακές αρχές να οργανώσουν και άλλα δημοψηφίσματα», δήλωσε και πρόσθεσε: «ο νόμος δεν δημιουργήθηκε μόνο για το δημοψήφισμα της 9ης Νοεμβρίου» και η ακύρωσή του «βλάπτει το κοινό συμφέρον».

Ads

Σημειώνεται πως οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας της Καταλονίας καλούν σε διαδηλώσεις και κάνουν λόγο για «σκανδαλώδεις αποφάσεις» της ισπανικής κυβέρνησης και του δικαστηρίου. Μάλιστα πιέζουν την τοπική κυβέρνηση να αγνοήσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο εκτιμούν ότι έχει χάσει την αξιοπιστία του αφού ακύρωσε εν μέρει το 2010 το νέο καθεστώς του «κράτους» της Καταλωνίας.