Ο κυβερνών συνασπισμός της Ιταλίας έχει ξεπεράσει διαφωνίες σε σχέση με μια φορολογική αμνηστία που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζουζέπε Κόντε.

Ads

Ο Κόντε έκανε τη δήλωση αυτή μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε ένα τροποποιημένο σύνολο φορολογικών μέτρων μετά τη διαφωνία μεταξύ των δύο βασικών κομμάτων του συνασπισμού σχετικά με το πεδίο εφαρμογής της αμνηστίας.

Η ιταλική κυβέρνηση δεσμεύτηκε σήμερα να εξηγήσει τον προϋπολογισμό της για το 2019, που επικρίθηκε έντονα από τις Βρυξέλλες και επανέλαβε τη δέσμευσή της να κρατήσει τη χώρα στην ευρωζώνη. «Το πιο σημαντικό είναι να εξηγήσουμε τον προϋπολογισμό στους ευρωπαίους συνομιλητές μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κόντε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι και ηγέτης του  Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) ο Λουίτζι ντι Μάιο, δήλωσαν ότι ουδεμία πρόθεση έχουν η χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ.

Παράλληλα, την ώρα που οι Βρυξέλλες ζητούν «διευκρινίσεις» όσον αφορά το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 που υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ιταλική κυβέρνηση, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Ιταλίας, επικαλούμενος την ανησυχία του για τη σταθεροποίηση αντί της μείωσης του ιταλικού δημόσιου χρέους τα επόμενα χρόνια.

Ads

«Κάνω γιόγκα για να τα ξεπεράσω», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι.