Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε σήμερα το άρθρο περιφερειακού νόμου που απαγορεύει τη διεξαγωγή ταυρομαχιών στην Καταλονία,.

Ads

Στο σκεπτικό της απόφασης τονίζεται ότι η θέσπιση της απαγόρευσης αυτής συνιστά υπέρβαση αρμοδιοτήτων εκ μέρους αυτής της ισπανικής περιφέρειας

«Η Καταλονία έχει αρμοδιότητα να προβαίνει σε κανονιστικές ρυθμίσεις αναφορικά με τα θεάματα και να προστατεύσει τα ζώα (…), αλλά η ταυρομαχία αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ισπανίας, γεγονός που την καθιστά αρμοδιότητα του ισπανικού κράτους», διευκρίνισε η ισπανική πηγή, εξηγώντας τα επιχειρήματα για την ακύρωση της απαγόρευσης.

Κάθε χρόνο, στη διάρκεια της ταυρομαχικής σεζόν, περισσότεροι από 3.000 ταύροι θυσιάζονται στο βωμό της  παράδοσης και του θεάματος, μόνο στην Ισπανία!

Ads

Μόνο η Βαρκελώνη το 2004 είχε γίνει η πρώτη πόλη στην Ισπανία που απαγόρευσε τις ταυρομαχίες, και το 2010  η απαγόρευση επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Καταλονία.

Η αιματοβαμμένη ιεροτελεστία

Κάθε ταυρομαχία ακολουθεί ένα αυστηρό πρωτόκολλο με κανόνες. Καταρχήν, χωρίζεται σε τρία μέρη εκ των οποίων το καθένα λέγεται tercio.

Στο πρώτο μέρος συμμετέχουν ο ταυρομάχος κι ένας έφιππος. Ο ταύρος δέχεται το πρώτο χτύπημα από τον έφιππο ο οποίος αποχωρεί. Ακολουθεί το δεύτερο χτύπημα με τις μπαντερίγιες. Κι ύστερα, στο τρίτο μέρος ο  ταυρομάχος μένει μόνος του με τον ταύρο. Με ένα σπαθί κι ένα  μικρότερο κόκκινο πανί που ονομάζεται muleta.

Υποτίθεται ότι η muleta έχει κόκκινο χρώμα για να εξαγριώνει τον ταύρο, αλλά αυτό είναι ψέμα, καθώς ο ταύρος έχει αχρωματοψία. Η κατακόκκινη αλήθεια είναι ότι μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, το πανί ήταν λευκό αλλά μετά από κάθε ταυρομαχία, έμοιαζε με καταματωμένη ποδιά χασάπη… κι έτσι η muleta έγινε κόκκινη.

Στο μέρος αυτό, ο ταυρομάχος προσπαθεί να δείξει την τέχνη και το θάρρος του, κάνοντας φιγούρες για  τα μάτια του κοινού αλλά και του Προέδρου. Ο Πρόεδρος  της Αρένας  διασφαλίζει την τήρηση των κανόνων και στο τέλος, απονέμει τα τρόπαια. Ένα αυτί ταύρου αν το κοινό μείνει ικανοποιημένο, δύο αυτιά αν το κοινό είναι ενθουσιασμένο, δύο αυτιά και την ουρά σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Η υπέρτατη τιμή για έναν ταυρομάχο είναι να τον βγάλουν έξω θριαμβευτικά στους ώμους.

Ο ταυρομάχος έχει μόνο τρεις ευκαιρίες για να χτυπήσει τον ταύρο στην καρδιά. Αν δεν τα καταφέρει, ο Πρόεδρος του κάνει ένα σινιάλο και ο ταυρομάχος του δίνει μια χαριστική μαχαιριά. Αυτό το χτύπημα του θανάτου λέγεται estocada.