Χιλιάδες άνθρωποι στη Γερμανία συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο για να πουν ένα σιωπηρό «ευχαριστώ», στην 23χρονη φοιτήτρια Τούγτσε Αλμπαϊράκ, που πέθανε μετά από επίθεση που δέχτηκε με ρόπαλο στο κεφάλι, έπειτα από προσπάθεια της να αποτρέψει μια ομάδα ανδρών που παρενοχλούσε δύο έφηβες στις τουαλέτες ενός εστιατορίου στο Όφενμπαχ.

Ads

Με σιωπηλή αγρυπνία στο Βερολίνο οι Γερμανοί αποδίδουν σήμερα φόρο τιμής στην Τούγτσε Αλμπαϊράκ, η οποία μετά την άγρια επίθεση που δέχτηκε και την άφησε εγκεφαλική νεκρή, αποσυνδέθηκε την Παρασκευή από τα μηχανήματα που την κρατούσαν στη ζωή. Ήταν μάλιστα η μέρα των γενεθλίων της.

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν το Σάββατο σε ολονυχτίες με κεριά έξω από το εστιατόριο όπου δέχθηκε την επίθεση η τουρκικής καταγωγής φοιτήτρια, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Πολλοί κρατούσαν επιγραφές στα γερμανικά που έγραφαν «Danke», δηλαδή «Ευχαριστώ», ενώ άλλοι φορούσαν t-shirts που έγραφαν στην τουρκική γλώσσα «Seni seviyouruz», δηλαδή «Σε αγαπάμε».

Ο Γερμανός πρόεδρος Γιόακιμ Γκάουκ χαρακτήρισε την φοιτήτρια υπόδειγμα για το έθνος σε συλλυπητήρια επιστολή του προς την οικογένειά της. «Θα παραμείνει πάντα υπόδειγμα για εμάς, ολόκληρη η χώρα θρηνεί μαζί σας» ανέφερε.

Ads

Στο μεταξύ, περισσότερες από 50.000 υπογραφές έχει συγκεντρώσει αίτημα για την απονομή μετά θάνατον του Εθνικού Μεταλλίου Τιμής στην Τούγτσε Αλμπαϊράκ.