Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ ανακοίνωσε πως η Γερμανία θέτει προσωρινά εκτός ισχύος τη συνθήκη Σένγκεν στα συνορα με την Αυστρία ώστε να εμποδίσει τη συνεχώς αυξανόμενη ροή προσφύγων που φτάνουν στη Βαυαρία μέσω της Αυστρίας. Λίγη ώρα νωρίτερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε ανακοινώσει πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ και συμφώνησαν «να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορα μεταξύ των χωρών-μελών, χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη αλληλεγγύη στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης».
Με την απόφασή της η Γερμανία καταργεί μια θεμελιώδη αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελεύθερη μετακίνηση εντός Ευρώπης. Υπενθυμίζεται πως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε εξαπολύσει σφοδρή κριτική στη Βρετανία, όταν ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον είχε ζητήσει τον περιορισμό στη ελεύθερη μετακίνηση πληθυσμών εντός ΕΕ, απειλώντας με Brexit. Τότε η Μέρκελ είχε επισημάνει πως «θεμελιώδεις αρχές της Ευρώπης δεν μπορούν να τροποποιηθούν».
Μέσα σε δύο εβδομάδες 63.000 πρόσφυγες έφθασαν στο Μόναχο, από τους οποίους περίπου 13.000 μόνο το Σάββατο. «Αυτή τη στιγμή η Γερμανία επαναφέρει προσωρινά τους μεθοριακούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα (της ΕΕ). Το επίκεντρο (των ελέγχων) θα είναι αρχικά τα σύνορα με την Αυστρία», είπε ο Γερμανός υπουργός Μεζιέρ, επιβεβαιώνοντας σχετικά δημοσιεύματα που είχαν δει νωρίτερα το φως της δημοσιότητας. «Ο στόχος των μέτρων αυτών είναι να περιοριστεί η εισροή στη Γερμανία και να επανέλθουμε σε τακτικές διαδικασίες όταν μπαίνουν άνθρωποι στη χώρα» δήλωσε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι αναγκαίο και για λόγους ασφαλείας.
Νωρίτερα, μετά τα δημοσιεύματα που προανήγγειλαν την απόφαση του Βερολίνου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο για να ζητήσει εξηγήσεις και να της εκφράσει την ανησυχία του για το μέλλον του συστήματος ανοιχτών συνόρων της Ευρώπης.
«Μόλις μίλησα με την καγκελάριο Μέρκελ. Συμφωνούμε: για να κρατήσουμε ανοιχτά τα σύνορα μεταξύ των χωρών-μελών, χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη αλληλεγγύη στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης» έγραψε μάλιστα στο Twitter ο Γιούνκερ, αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλει ο ίδιος, σε συνεργασία με το Βερολίνο, για να προωθήσει την εγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Λίγο αργότερα το Βερολίνο τον «άδειασε» ανακοινώνοντας επίσημα την προσωρινή αναστολή της συνθήκης Σένγκεν.
Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο προσωπάρχης του Γιούνκερ, ο Μάρτιν Σέλμαϊρ, είχε γράψει στο Twitter: «Η ελεύθερη μετακίνηση (η ζώνη Σένγκεν) θα τεθεί σε κίνδυνο αν οι χώρες-μέλη της ΕΕ δεν συνεργαστούν γρήγορα και αλληλέγγυα για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης». Με άλλα μηνύματά του ο Γιούνκερ αναφέρθηκε στις εκκλήσεις που έχει κάνει στους ηγέτες χωρών της Ανατολικής Ευρώπης οι οποίοι αντιτίθενται στο σύστημα των ποσοστώσεων για τη φιλοξενία προσφύγων στο έδαφός τους.
Την είδηση ανακοίνωσαν και οι αυστριακοί σιδηρόδρομοι. Μια εκπρόσωπος της σιδηροδρομικής εταιρείας ÖBB είπε ότι η Γερμανία σταματά τα τρένα που κατευθύνονται στο έδαφός από την Αυστρία. Προς το παρόν είναι ασαφές αν διακόπτονται τα δρομολόγια και από την άλλη κατεύθυνση, δηλαδή των τρένων που αναχωρούν από τη Γερμανία με προορισμό την Αυστρία.
Λίγες ημέρες νωρίτερα η Μέρκελ φωτογραφιζόταν με πρόσφυγες επιχειρώντας να προβάλλει την «αλληλεγγύη» της
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Μπόχουσλαβ Σομπότκα, δήλωσε πως η χώρα του θα απορρίψει σθεναρά οποιεσδήποτε υποχρεωτικές ποσοστώσεις για την κατανομή των μεταναστών επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατανομή συνολικά 160.000 προσφύγων στις χώρες-μέλη της ΕΕ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Πολωνία και η Σλοβακία τάσσονται κατά της πρότασης.
Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο Σομπότκα επανέλαβε τη θέση του λέγοντας: “Νομίζω πως είναι αδύνατο να υποχωρήσουμε, η θέση μας είναι σθεναρή και τα επιχειρήματά μας ισχυρά”. Πρόσθεσε πως η Τσεχία είναι έτοιμη να βοηθήσει σε εθελοντική βάση και θα δεχθεί συνολικά 1.500 αιτούντες άσυλο τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με το Radio Praha.
Επίσης, και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο επανέλαβε σήμερα ότι η χώρα του θα εκφράσει την αντίθεσή της στις ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση προσφύγων, όπως επιθυμούν η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των “28” που θα διεξαχθεί αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες. «Εάν εγκριθούν οι ποσοστώσεις, θα λάβουμε μια ουσιαστική και σαφή θέση. Θα κάνουμε τα πάντα για να πείσουμε την Ευρώπη ότι οι ποσοστώσεις δεν έχουν νόημα», είπε ο Φίτσο σε συνέντευξή του στην τηλεόραση.
Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι μια ενδεχόμενη λήψη απόφασης για τις ποσοστώσεις παρά την αντίθεση που έχουν εκφράσει ήδη οι τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ (Σλοβακία, Τσεχία, Ουγγαρία και Πολωνία) θα αποτελούσε «παραβίαση των στοιχειωδών κανόνων περί λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Σύμφωνα με τον Φίτσο «οι ποσοστώσεις δεν αποτελούν παρά μόνο ένα προκάλυμμα» και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει να μιλήσει για τα αίτια της μετανάστευσης. «Κανείς δεν θέλει να ακούσει να μιλάνε για τους κινδύνους όσον αφορά την ασφάλεια και δεν θέλει να μιλήσει για το τι συμβαίνει στη Συρία και τη Λιβύη. Δεν θέλουν να μιλήσουν για το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες εντός της ΕΕ που στηρίζουν τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία», κατέληξε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >