Το Βερολίνο ανακοίνωσε σήμερα πως επαναφέρει σε ισχύ το Δουβλίνο ΙΙ και για τους Σύρους πρόσφυγες. Από την επαναφορά του Κανονισμού θα εξαιρεθεί η Ελλάδα. 

Ads

Μετά την προσωρινή αναστολή από τη Γερμανία του Κανονισμού του Δουβλίνου για τους Σύρους πρόσφυγες στα τέλη Αυγούστου προκειμένου να αποσυμφορηθούν χώρες που δέχονται το μεγαλύτερο μέρος του ισχυρού ρεύματος προσφύγων, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επαναφέρει το προηγούμενο ισχύον καθεστώς. 

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η Γερμανία θα επαναπροωθεί στο εξής και πάλι, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Κανονισμός του Δουβλίνου, τους πρόσφυγες από τη Συρία στην εκάστοτε χώρα – μέλος που έγινε ο πρώτος σταθμός υποδοχής τους στην ΕΕ. 

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Γερμανία εφαρμόζει αυτήν την ώρα τις διαδικασίες του Δουβλίνου για πρόσφυγες όλων των χωρών και για όλες όλα τα κράτη – μέλη εκτός της Ελλάδας. «Αυτό ισχύει και για Σύρους πολίτες από την 21η Οκτωβρίου», επισήμανε ο εκπρόσωπος.

Ads

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) διευκρίνισε ότι εξετάζει και πάλι όλες τις πτυχές σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση πριν την εισαγωγή του εκάστοτε πρόσφυγα στην εθνική διαδικασία εξέτασης των προϋποθέσεων για τη χορήγηση ασύλου.

Παρά την επαναφορά των εν λόγω διατάξεων, η επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναμένεται να συναντήσει τουλάχιστον σε πρώτη φάση δυσκολίες. Και αυτό επειδή ελάχιστοι από τους πρόσφυγες που εισήλθαν το τελευταίο διάστημα στο γερμανικό έδαφος είχαν καταγραφεί προηγουμένως σε κάποια άλλη χώρα της ΕΕ, σημειώνει η Deutsche Welle.