Την απέλαση του επικεφαλής της CIA στο Βερολίνο διέταξε η γερμανική κυβέρνηση μετά τις δύο υποθέσεις κατασκόπων των αμερικανικών υπηρεσιών καθώς και «σε αντίδραση για την έλλειψη συνεργασίας εδώ και καιρό στις προσπάθειες για την αποσαφήνιση» της δραστηριότητας πρακτόρων των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ στην Γερμανία.

Ads

«Ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην πρεσβεία των ΗΠΑ να εγκαταλείψει την Γερμανία», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, το εν λόγω αίτημα σχετίζεται με τις έρευνες για τις δραστηριότητες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Γερμανία, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι εξακολουθεί να έχει ουσιαστική σημασία για το Βερολίνο να υπάρχει στενή συνεργασία με τους δυτικούς εταίρους του, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ.

Η απέλαση αυτή γίνεται «σε αντίδραση για μια έλλειψη συνεργασίας εδώ και καιρό στις προσπάθειες για την αποσαφήνιση» της δραστηριότητας πρακτόρων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Γερμανία, εξήγησε ο αρμόδιος Γερμανός βουλευτής, Κλέμενς Μπίνινγκερ.

«Το αίτημα αυτό έγινε υπό το φως της συνεχιζόμενης έρευνας από τον επικεφαλής της ομοσπονδιακής εισαγγελίας και τα ερωτήματα που εγείρονται για μήνες σχετικά με τις δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ στην Γερμανία», ανέφερε εξάλλου ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις πρώτες αποκαλύψεις την περασμένη εβδομάδα για έναν πράκτορα των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών (BND) ο οποίος είναι ύποπτος ότι εργαζόταν και για την CIA, η ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε  ότι διερευνά μια νέα υπόθεση. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν σε έναν αξιωματικό της Μπούντεσβερ, ο οποίος φέρεται ότι διεξήγε κατασκοπεία για λογαριασμό των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η διενέργεια κατασκοπείας σε βάρος συμμάχων συνιστά χαμένο κόπο. «Αν αυτό που υπονοείται αποδειχθεί ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τότε θα πρέπει να πω ότι η κοινή λογική λέει πως η κατασκοπεία σε βάρος συμμάχων συνιστά απώλεια ενέργειας. Έχουμε τόσο πολλά προβλήματα και θα πρέπει να επικεντρωθούμε στα σημαντικά», σημείωσε η Μέρκελ. «Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου υπήρχε μια γενική έλλειψη εμπιστοσύνης. Σήμερα θα πρέπει να διερωτηθούμε ποιος είναι ο σκοπός των υπηρεσιών (πληροφοριών) τον 21ο αιώνα. Έχουμε εντελώς νέες απειλές» να αντιμετωπίσουμε, υπογράμμισε η καγκελάριος. Οι σύμμαχοι που κατασκοπεύουν την Γερμανία «βλέπουν το δέντρο και δεν βλέπουν το δάσος», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγανγκ Σόιμπλε έκανε λόγο για «αξιοθρήνητη βλακεία» των ΗΠΑ.