Φρανσουά Φιγιόν ή Αλέν Ζιπέ; Οι κάλπες που ξαναστήνει σήμερα η γαλλική δεξιά θα αναδείξουν τον υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές της άνοιξης και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πιθανόν και τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας.

Ads

Ο Φρανσουά Φιγιόν ήταν ο νικητής στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών της γαλλικής δεξιάς σφραγίζοντας με αυτό τον τρόπο τον «πολιτικό θάνατο» του Νικόλα Σαρκοζί, ο οποίος περιορίστηκε στην τρίτη θέση, πίσω από τον Αλάν Ζιπέ. Ειδικότερα ο Φιγιόν συγκέντρωσε το 43,6% των ψήφων, ο Ζιπέ το 26,7% και ο Σαρκοζί το 22,9%.

Με την υποστήριξη και του Σαρκοζί,αλλά και με τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων,  ο Φιγιόν αναγνωρίζεται ήδη, πριν από την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου, ως ο νέος πρόεδρος του Γαλλικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Τα εκλογικά τμήματα έχουν ανοίξει από νωρίς το πρωί στη Γαλλία και η προσέλευση των πολιτών είναι μεγάλη. Η εκλογική διαδικασία παρουσιάζει μία ιδιαιτερότητα που θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα.  Η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές της δεξιάς είναι ανοικτή, πράγμα που σημαίνει ότι στις κάλπες μπορούν να προσέλθουν και πολίτες που δεν ανήκουν στο χώρο, αλλά θέλουν να αποκλείσουν τον υποψήφιο που τους απωθεί περισσότερο.

Ads

Έτσι εξηγείται άλλωστε και το γεγονός, ότι στην προεκλογική εκστρατεία που μεσολάβησε μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, ο Ζιπέ επικέντρωσε τη ρητορική του στο «βάναυσο συντηρητισμό» του Φιγιόν, δίνοντας επίσης ιδιαίτερο βάρος σε κοινωνικά συντηρητικές του θέσεις, όπως την αντίθεση σε κινήσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.

Τα προφίλ των δύο υποψηφίων

Και οι δύο έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί. Ο Φρανσουά Φιγιόν, ήταν πρωθυπουργός της κυβέρνησης Σαρκοζί την περίοδο 2007-2012, ενώ ο Αλέν Ζιπέ υπηρέτησε από το 1995 έως το 1997, υπό την προεδρία του Ζακ Σιράκ.

Οπαδός μιας θεραπείας σοκ για την απαλλαγή της Γαλλίας από τον κρατισμό, ο πρώτος έχει πολύ φιλελεύθερες θέσεις στην οικονομία και ένα συντηρητικό πρόγραμμα για τα κοινωνικά ζητήματα. Ο δεύτερος, πιο μετριοπαθής, υποστηρίζει βαθιές μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς βαναυσότητα.

Ο Φιγιόν, πολιτικά, παρουσιάζεται ως η «αρσενική Θάτσερ» της Γαλλίας. Εξάλλου δεν έχει κρύψει ποτέ τον θαυμασμό του για τον νεοφιλελευθερισμό και την πολιτική δράση της «Σιδηράς Κυρίας». Ο Φιγιόν έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά του παραδοσιακού κρατικισμού στη Γαλλία δηλώνοντας υπερήφανος οπαδός των νεοφιλελεύθερων οικονομικών πολιτικών, όπως αυτές ορίστηκαν από τη Σχολή του Σικάγο. Έχει ταχθεί υπέρ της κατάργησης σχεδόν μισού εκατομμυρίου θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα, της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης και των ωρών εργασίας, αλλά και του περιορισμού των κοινωνικών επιδομάτων, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των συνδικάτων και όχι μόνο. Επίσης είναι υπέρμαχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είχε τηρήσει σκληρή στάση για το Brexit, ζητώντας ένα «γρήγορο» διαζύγιο.

Από την άλλη ο Αλέν Ζιπέ προσπαθεί να σβήσει την εικόνα του «γκρίζου τεχνοκράτη», χτίζοντας ένα πιο κεντρώο προφίλ. Στην γαλλική κοινή γνώμη είναι καταγεγραμμένος για την εικόνα ωριμότητας που προβάλλει. Ο Ζιπέ εθεωρείτο για πολλά χρόνια ψυχρός και άκαμπτος, και ήταν ο άνθρωπος που το 1995 εξαιτίας των αποτυχημένων μέτρων λιτότητα στα οποία επέμενε, προκάλεσε τις χειρότερες ταραχές στη Γαλλία μετά τον Μάη του ’68.

Επίσης, το 2004, καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης με αναστολή για κατάχρηση δημοσίου χρήματος, πράγμα που όμως οι Γάλλοι ψηφοφόροι φαίνεται να έχουν ξεχάσει.

Πριν ένα μήνα εξέδωσε ένα βιβλίο με θέμα τη μετανάστευση και την εθνική ασφάλεια, με συντηρητικές προτάσεις σχεδιασμένες να προσελκύσουν στο στρατόπεδό του ψηφοφόρους από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα της κάλπης σήμερα κρίνεται εξαιρετικά σημαντικό, καθώς αυτός που θα πάρει το χρίσμα είναι κι αυτός που πιθανότατα θα βρεθεί απέναντι στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, σε έναν β’ γύρο των προεδρικών εκλογών.

Τι μέλλει γενέσθαι στην κεντροαριστερά;

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα στο δεξιό στρατόπεδο, εξελίξεις αναμένονται και σε αυτό της κεντροαριστεράς.

Με τον χώρο πιο διχασμένο από ποτέ, και τις επικρίσεις για τον Φρασνουά Ολάντ έντονες, το σοσιαλιστικό στρατόπεδο αναμένεται να οργανώσει με τη σειρά του προκριματικές εκλογές τον Ιανουάριο και ζητά από τους ενδιαφερομένους να δηλώσουν την υποψηφιότητά τους πριν από τις 15 Δεκεμβρίου.

Με πολύ χαμηλή δημοτικότητα, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα αν θα επιδιώξει ή όχι μια δεύτερη θητεία. Όμως ενδέχεται να προσκρούσει στις φιλοδοξίες του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, ο οποίος βλέπει με καλό μάτι την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των σοσιαλιστών στις εκλογές.

Μιλώντας στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Le Journal du Dimanche, προέβλεψε ότι «η αριστερά κινδυνεύει να εξολοθρευτεί στις εκλογές του 2017»

Ερωτηθείς εάν θα είναι αντίπαλος του προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην εσωκομματική διαδικασία των σοσιαλιστών για να αναδειχθεί ο υποψήφιος του PS, ο Βαλς απάντησε «θα πάρω την απόφασή μου βάσει αυτού που θα μου υπαγορεύσει η συνείδησή μου».

«Ό,τι κι αν γίνει, αυτό που θα επηρεάσει την απόφασή μου είναι το συμφέρον της χώρας», πρόσθεσε.

Γαλλικά ΜΜΕ ανέφεραν πάντως ως πρότινος πως ο Βαλς θα εξέταζε το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία εάν ο Ολάντ αποσυρόταν από την κούρσα.