Να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κάλεσε την Ευρώπη ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, σημειώνοντας ότι στον τομέα αυτό η Ε.Ε. «ήδη έχασε πάρα πολύ χρόνο».

Ads

«Ελπίζουμε ότι η Ευρώπη, η οποία έχει χάσει πάρα πολύ χρόνο σε διάφορα θέματα που αποδεικνύονται κατεπείγουσας ανάγκης, να λάβει τώρα τις αποφάσεις που επιβάλλεται» δήλωσε ο Καζνέβ, προσερχόμενος στο έκτακτο συμβούλιο με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες.

Η Γαλλία ζητά να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό αρχείο καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές (PNR), θέμα που «σκοντάφτει» στις επιφυλάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Χρειάζεται επίσης «μεγάλη ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., με την αύξηση της ισχύος των μέσων της Frontex», τόνισε ο Καζνέβ, ο οποίος πρόσθεσε ότι είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει «η δυνατότητα τη στιγμή διέλευσης (ενός ταξιδιώτη) να ερωτηθεί το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, γιατί αυτή είναι η μόνη δυνατότητα μαζί με το PNR για τον εντοπισμό των ιχνών των τρομοκρατών».

Ads

Επισήμανε τέλος ότι χρειάζονται επίσης συνοριακοί έλεγχοι εντός της Ε.Ε «γιατί οι τρομοκράτες διασχίζουν σύνορα εντός της Ένωσης».