Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας, Νικολά Ουλό, παρουσίασε ένα πρώτο πακέτο φιλικών προς το περιβάλλον μέτρων, μεταξύ των οποίων πρόταση για τις νέες άδειες εξερεύνησης και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ads

Ο Ουλό, δημοφιλής οικολόγος και πρώην τηλεπαρουσιαστής, διορίστηκε από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τον Μάιο ως ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας και παρουσίασε την ατζέντα του κατά τη διάρκεια της πρώτης μεγάλης τηλεοπτικής συνέντευξής του ως υπουργός.

«Δεν θα υπάρξουν νέες άδειες εξερεύνησης για υδρογονάνθρακες, θα περάσουμε το νόμο αυτό το φθινόπωρο», ανέφερε ο Ουλό. Το μέτρο σταματά τις νέες αποστολές εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ηπειρωτική Γαλλία και τα υπερπόντια εδάφη της χώρας, αλλά δεν κάνει τίποτα για να περιορίσει τα τρέχοντα έργα εξερεύνησης ή εξόρυξης που αφορούν το συμβατικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ο Ουλό υποστήριξε ότι η απότομη κατάργηση των προηγουμένως εγκεκριμένων αδειών εξερεύνησης και εξόρυξης θα εκθέσει την κυβέρνηση σε δαπανηρές αγωγές από τις επιχειρήσεις ενέργειας. «Ο προϋπολογισμός της Γαλλίας θα είναι καλύτερος χωρίς κάτι τέτοιο, πιστέψτε με», δήλωσε.

Ads

Επιφυλακτικοί οι περιβαλλοντολόγοι

Η ανακοίνωση του υπουργού την Παρασκευή έγινε δεκτή με επιφυλάξεις από τους περιβαλλοντολόγους που επιθυμούσαν ο Ουλό να υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή, καθώς υπάρχουν 55 άδειες εξερεύνησης που έχουν εγκριθεί προηγουμένως και πιθανόν να παραταθούν και 132 άδειες εξαγωγής που αναμένουν έγκριση, οι οποίες εξαιρούνται από το νομοσχέδιο.

Η προτεινόμενη απαγόρευση δεν αφορά τις υπάρχουσες γεωτρήσεις. Η Γαλλία έχει 64 ενεργά έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου που καλύπτουν έκταση περίπου 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Η Γαλλία παράγει μόνο το 1% των δικών της πετρελαϊκών αναγκών, στηριζόμενη στις εισαγωγές για τα υπόλοιπα.

Η προσεκτική προσέγγιση του Ουλό, με σκοπό να μην προκαλέσει καμία από τις δύο πλευρές, φαίνεται ότι θα είναι η αρχική του στρατηγική για τα υπόλοιπα καυτά περιβαλλοντικά θέματα της Γαλλίας.