Η Γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε την Τετάρτη να απαγορεύσει την πραγματοποίηση της πορείας και των συγκεντρώσεων που είχαν προγραμματιστεί για την 29η Νοεμβρίου, παραμονή της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, αλλά και την πορεία που είχε προγραμματιστεί για τις 12 Δεκεμβρίου, για λόγους ασφαλείας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Ads

Η Σύνοδος της COP21 θα διεξαχθεί από την 30η Νοεμβρίου έως την 11η Δεκεμβρίου στο Μπουρζέ κοντά στο Παρίσι και οι εργασίες της θα ξεκινήσουν μετά από μια σύνοδο των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων. Η Σύνοδος δεν ματαιώθηκε, παρά τις επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Η κατάσταση που δημιουργήθηκε από τις απεχθείς επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου και τις έρευνες που διεξάγονται έκτοτε επιβάλλουν τα μέτρα ασφαλείας να ενισχυθούν», υπογραμμίζεται σε δελτίο που εξέδωσε η προεδρία της Συνόδου, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

«Προκειμένου να αποφευχθεί κάθε επιπλέον απειλή, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην επιτρέψει τις πορείες που είχαν προαναγγελθεί για το κλίμα και επρόκειτο να γίνουν στην κεντρική λεωφόρο του Παρισιού και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας την 29η Νοεμβρίου και την 12η Δεκεμβρίου» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ads

«Πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση, που θα απογοητεύσει αναμφίβολα ορισμένους από εκείνους που σκόπευαν να συμμετάσχουν, όμως, δεδομένης της τρέχουσας συγκυρίας, προέχει η ασφάλεια» προστίθεται στο κείμενο.

Περισσότερες από 300 εκδηλώσεις, συζητήσεις και συνέδρια αναμένεται να γίνουν κατά τη διάρκεια της διεθνούς συνόδου, σύμφωνα με την προεδρία. «Όλες αυτές οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με εξαίρεση τις σχολικές εκδρομές στην περιοχή του Μπουρζέ», σημειώνεται. Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το σύνολο των διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί σε κλειστούς χώρους που εγγυώνται την αποτελεσματικότερη επιβολή των μέτρων ασφαλείας θα γίνουν κανονικά».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας σε δημάρχους, είχε καλέσει τους πολίτες «να μην ενδώσουν στον πειρασμό της αναδίπλωσης», «το φόβο», «τις υπερβολές ούτε την υστερία».

Αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν στην ειδική αντιτρομοκρατική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στο Σεν Ντενί, το πρωί της Τετάρτης, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο άτομα, τα οποία ανατινάχθηκαν κατά την έφοδο της αστυνομίας, και συνελήφθησαν ακόμη επτά, τόνισε πως αυτή η επιχείρηση «μας επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι είμαστε σε πόλεμο, σε έναν πόλεμο κατά της τρομοκρατίας η οποία αποφάσισε να μας κηρύξει τον πόλεμο».

«Μέσω του τρόμου, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος θέλει να ενσταλάξει, με τις σφαγές του, το δηλητήριο της καχυποψίας, του στιγματισμού, της διχόνοιας. Δεν ενδίδουμε στον πειρασμό της αναδίπλωσης, ούτε ενδίδουμε στο φόβο, τις υπερβολές, την υστερία», δήλωσε ο Ολάντ και ανακοίνωσε πως «δημοτικοί αστυνομικοί, ως ενισχύσεις της αστυνομίας και της χωροφυλακής, θα μπορούν να εξοπλιστούν με όπλα από τα διαθέσιμα αποθέματα της εθνικής αστυνομίας». Σημειώνεται πως στη Γαλλία, οι 3.900 δημοτικοί αστυνομικοί είναι κατά κανόνα άοπλοι.