Άλλη μία επιτυχία της Ευρώπης της λιτότητας είναι το γεγονός ότι το 25,6% των παιδιών στην Πορτογαλία ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ads

Το ποσοστό της φτώχειας στις ηλικίες κάτω των 18 ετών ανήλθε στο 25,6% το 2013 στην Πορτογαλία έναντι 24,4% τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή που έδωσε τώρα τα στοιχεία στη δημοσιότητα. Σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού, το 19,5% των Πορτογάλων ζούσε σε καθεστώς φτώχειας το 2013, καθώς διέθετε ετήσιο εισόδημα κάτω των 4.937 ευρώ, έναντι 18,7% το 2012.

H καθολική ΜΚΟ Caritas κατήγγειλε τον καταστροφικό αντίκτυπο που έχει η πολιτική λιτότητας στην ζωή των παιδιών στην Πορτογαλία, τονίζοντας ότι «η παιδική φτώχεια θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο στην Πορτογαλία».

«Η κρίση δεν έχει τελειώσει, η φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες συνεχίζουν να αυξάνονται στην Ευρώπη. Στην Πορτογαλία τα ποσοστά της παιδικής φτώχειας προκαλούν κυρίως ανησυχία» σχολίασε ο γενικός γραμματέας της Caritas Europe Ζόρζε Νούνιο Μαγιέρ.

Ads

Άλλωστε σε έκθεση της Caritas σχετικά με τον αντίκτυπο των μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση η Πορτογαλία κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο στο ποσοστό των πολιτών που κινδυνεύουν από τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, το οποίο ανήλθε σε 27,5% το 2013 έναντι 25,3% το 2012.

Το 2014 η Caritas Portugal προσέφερε βοήθεια σε 160.000 ανθρώπους, σε 15% περισσότερους ανθρώπους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.